Snažne eksplozije u Siriji, registrovan i zemljotres (VIDEO)
Foto: Screenshot

Snažne eksplozije u Siriji, registrovan i zemljotres (VIDEO)

Snažne eksplozije potresle su više vojnih baza sirijske vojske i iranskih boraca, prenio je Dojče vele izvještaje evropskih agencija.

Detonacija u skladištu municije kod Hame registrovana je kao zemljotres jačine 2,6 rihtera, a spekuliše se da Izrael stoji iza napada.

“Neprijateljske rakete“ su ispaljene na vojne objekte u provincijama Hama i Alepo, saopštila je sirijska državna novinska agencija Sana. Sirijski novinar Deni Maki je putem Tvitera objavio video koji navodno pokazuje eksploziju u skladištu municije zapadno od grada Hame. Prema glasinama, piše Maki, radi se o izraelskim napadima ili pak sabotaži.

Informanti bliski Asadovom režimu potvrdili su za njemačku agenciju da je pogođena i baza Naha al Bard, šezdesetak kilometara od Hame. I tamo su navodno stacionirani iranski vojnici. Jedan od ciljanih objekata važio je za regrutni centar za šiitske borce koje Iran podržava kako bi se borili uz zvaničnu sirijsku vojsku.

Iz krugova bliskih tajnoj službi čuje se da u napadima ima mnogo žrtava. Sa brojkama još niko nije izašao. Niko nije ni preuzeo odgovornost za napade premda više sirijskih medija špekuliše da je u pitanju Izrael.

Samo nekoliko sati ranije je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao da vojska njegove zemlje ne isključuje nove udare na sirijskoj teritoriji.

“Nemamo namjeru da napadnemo Rusiju niti da se miješamo u sirijske prilike“, rekao je on, dodavši da su mogući napadi protiv iranskih paravojski. Izrael, dodao je Liberman, ima samo tri problema: “Iran, Iran i Iran.“

Teheran je, pored Moskve, najbliži saveznik zvaničnog Damaska. Devetog aprila su Iran i sirijsko rukovodstvo optužili Izrael da je iz vazduha napao jednu vojnu bazu nedaleko od Homsa. Tada je navodno bilo 14 žrtava.

Sirijske trupe su u međuvremenu stegle obruč oko nekadašnjeg palestinskog izbegličkog kampa Jarmuka nedaleko od Damaska. Procjenjuje se da se tamo nalazi još 1.500 do 2.000 boraca Islamske države.

Agencija Sana piše da je postignut dogovor da se džihadisti od ponedjeljka bez borbe povuku u provinciju Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.