Stiže Venecijanska komisija da spriječi blokadu Sudskog savjeta
Vesna Medenica

3. maja

Stiže Venecijanska komisija da spriječi blokadu Sudskog savjeta

Venecijanska komisija najavila je da će doći u Podgoricu 3. maja, kako bi sa predstavnicima sudske vlasti i crnogorskim poslanicima razgovarala o rješenju kojim će se spriječiti blokada Sudskog savjeta, čijim članovima mandat ističe 2. jula, a za izbor novih potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

S obzirom na bojkot opozicije, koja je svojevremeno i izbor članova Sudskog savjeta uslovljavala novim parlamentarnim izborima, teško je vjerovati da će Venecijanska komisija uspjeti da ih ubijedi da se vrate svom poslu, jer to nije pošlo za rukom nijednom od evropskih zvaničnika i institucija.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica za Dnevne novine kaže da vjeruje da će eksperti Venecijanske komisije predložiti deblokirajuće rješenje, koje će biti prihvatljivo i održivo, te naglašava da je situacija u kojoj se našao Sudski savjet pokazala svu manjkavost postojeće ustavne norme.

“Ja ću sa njima razgovarati istog dana kada stignu. Izložiću im sve ono što sadašnje rješenje čini manjkavim i očekujem od njih puno razumijevanje. Uvijek treba imati na umu da mogu nastupiti okolnosti zbog kojih neće biti moguće u cjelosti ispoštovati ustavnu normu. U takvim situacijama mora se predvidjeti deblokirajući mehanizam. U našem slučaju Venecijanska komisija to nije uradila. Vjerujem da će, poučena ranijim iskustvima u drugim državama, predložiti deblokirajući mehanizam koji će biti moguće sprovesti u praksi, dakle, da će se naći uspješno rješenje do mjere da sudska grana vlasti ima Sudski savjet u punom kapacitetu”, navodi Medenica.

Dodaje da sadašnje rješenje čini manjkavim način izbora članova Sudskog savjeta iz reda istaknutih pravnika.

“Istaknuti pravnici biraju se u parlamentu dvotrećinskom većinom. Kod nas je na sceni bojkot parlamenta. Međutim, mi radimo svoj posao. Sudska grana vlasti, u skladu sa Zakonom o Sudskom savjetu, formirala je komisiju i već su na oglasnoj tabli svi kandidati od kojih će Konferencija sudija, 1. juna, tajnim glasanjem birati iz svojih redova nove članove Sudskog savjeta. Dakle, mi svoj dio obaveza ispunjavamo, a očekujemo da će VK predložiti kako da prevaziđemo problem koji se pojavio bojkotom parlamenta”, zaključuje Medenica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.