EU zabranjuje sporne pesticide koji ubijaju pčele
Ilustracija

EU zabranjuje sporne pesticide koji ubijaju pčele

Članice Evropske unije u petak su se dogovorile da u potpunosti zabrane tri aktivne supstance koje se koriste u pesticidima jer su naučne studije utvrdile da su štetne po pčele.

Evropska komisija preporučila je zabranu nakon što je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) zaključila da tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) štete centralnom nervnom sistemu insekata, uključujući pčele.

Pčele zaprašuju velike poljoprivredne površine, te je svako smanjenje njihovog broja razlog za zabrinutost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, podsjeća Hina.

"Zdravlje pčela mi je od najveće važnosti jer utiče na bioraznolikost, proizvodnju hrane i okoliko", rekao je komesar Komisije za zdravlje i bezbjednost hrane Vitenis Andriukaitis.

Nakon što su države članice EU u petak na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalifikovanom većinom podržale predlog Evropske komisije, zabraniće se svaka upotreba triju spornih neonikotinoida na otvorenom. Pesticidi koji sadrže te supstance i dalje će se moći upotrebljavati u staklenicima gdje im pčele nisu izložene.

Očekuje se da će odluka stupiti na snagu do kraja godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.