Bebe plaču i u stomaku
Ilustracija

Bebe plaču i u stomaku

Trudnice se često žale kako ih bebe šutiraju u stomaku, ali se i obraduju kada osjete da se pomjeraju, podsjećajući ih da su tu.

Stručnjaci kažu da one još prije rođenja sisaju palac, što se često zabilježi na snimku ultrazvuka, a istraživanje sprovedeno na univerzitetima Duram i Lankaster je pokazalo i da one u stomaku vježbaju vještine komunikacije, koje uključuju i plakanje.

Naučnici su koristili ultrazvuk i posmatrali bebe, proučavajući kakve sve izraze lica prave prije rođenja. Tada su vidjeli da one prave složene izraze, kao što su spuštanje obrva i nabiranje nosa.

"Za bebe je od životnog značaja sposobnost da odmah po rođenju pokažu ako ih nešto boli", kaže dr Rajsland sa Univerziteta Duram.

Ali, tek treba da utvrdimo da li plačljivi izrazi lica znače da ih stvarno nešto boli ili samo "vježbaju" za prave bolove.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.