OVE stvari uradite prije nego ostanete u drugom stanju
Ilustracija

OVE stvari uradite prije nego ostanete u drugom stanju

Trudnoća je razdoblje koje u životu svake žene donosi brojna pitanja i nedoumice. Prije planiranja trudnoće bi trebalo potražiti savjete ginekologa.

Dobrim roditeljem se postaje mnogo prije rođenja vašeg djeteta. Biti odgovoran roditelj znači zajedno s partnerom preduzeti sve potrebne korake kako bi vam oboma trudnoća ostala u sjećanju kao najljepše razdoblje.

Pročitajte 5 stvari koje trebate da uradite ako planirate trudnoću:

Posjeta ginekologu

Prvi i pravi potez je posjeta ginekologu u pratnji svog partnera. Razgovor s ljekarom je najvažniji korak. Zbog toga se dobro pripremite: zapišite pitanja za koja mislite da su važna i iznesite sve svoje nedoumice. Samo ćete tako, bez ikakvih dilema biti spremni za ono što slijedi.

Savjetovanje

Svakako idite na savjetovanje jer ono pomaže u određivanju stava o opasnosti od genetskih bolesti. Savjetovanje se preporučuje svima, a posebno osobama koji su starije od 35 godina.

Tjelesna težina

Idealna tjelesna težina je jedan od preduslova za zdravu trudnoću. Ako je vaš BMI indeks iznad 25, ne preporučuju se drastične redukcijske dijete prije trudnoće. Potrebno je uočiti nedostatke trenutne ishrane pa se okrenuti zdravoj ishrani duži vremenski period i tek tada planirati trudnoću.

Uzimanje preparata

Prije pripreme za samu trudnoću je potrebno započeti uzimanje folne kisjeline. Period koji se preporučuje je 3 mjeseca prije samog začeća kako bi se smanjio rizik oštećenja neuralne cijevi (Oštećenja neuralne cijevi su nenormalnosti mozga, kičmene moždine).

Stomatološki pregled

Mnogo žena zaboravlja da obavi kontrolni stomatološki pregled. Svakako to uradte prije planiranja trudnoće kako bi izbjegli eventualne komplikacije tokom trudnoće.

Alo.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.