Crnogorski pokret najavio krivičnu prijavu protiv SPC

Crnogorski pokret najavio krivičnu prijavu protiv SPC

Crnogorski pokret najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve, parohije ulcinjske, zbog , kako se navodi, devastacije memorijalnoga kompleksa crkve Svetoga Nikolaja na Meterizima, u ulcinjskoj opštini.

"Srpska Pravoslavna Crkva, parohija ulcinjska, vrši protivzakonite građevinske radove na zakonom zaštićenome memorijalnome kompleksu, u dvorištu crkve Svetoga Nikolaja, u Ulcinju, na Meterizima, uništavajući maslinjak koji ima istorijsku i simboličnu vrijednost. Naime, crkva Sv. Nikolaja je obnovljena 1890. godine na temeljima stare crkve i posvećena je poginulima za oslobođenje Ulcinja od Turaka 1978. godine. U njenom dvorištu je za svakog poginulog oslobodioca posađena jedna maslina", saopštio je Crnogorski pokret.

Kazali su da je sječom tih maslina od strane SPC oskrnavljena "njihova herojska pogibija i izvršen najbesramniji zločin nad njihovom žrtvom, na sjećanje njihovih porodica i, konačno, nad svijetlim trenucima herojske, slobodarske, crnogorske istorije".

"Po riječima protojereja ulcinjskoga, Siniše Smiljića, izrečenih na TV Teuta, maslinjak u dvorištu je posječen kako bi se na njegovo mjesto podigla svetosavska dvorana. Samim tim se potvrđuje ono što godinama upozoravamo državne organe, da se od strane SPC zatire crnogorska istorija, uništavaju kulturni spomenici od prvorazrednog značaja, zaštićeni kao kulturno dobro od strane države, da bi se nasilno utemeljilo u Crnoj Gori svetosavlje, ideologija za koju poznati sociolog religije, Mirko Đorđević, kaže da je nastala "uoči četrdesetih godina prošlog veka", i da su je stvorili "nacionalisti, za svoje političke potrebe, posebno Nikolaj Velimirović, koji je 1937. godine održao čuveno predavanje na Kolarcu, pod naslovom Nacionalizam Svetog Save"", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, drvo života, kako nazivaju maslinu, koje simbolizuje slobodarsku borbu crnogorskog naroda i posthumni život onih koji su poginuli u borbi za slobodu Crne Gore, kriminalno se siječe i zaliva svetosavskim betonom.

"Iskreno se nadamo da će i oni koji tvrde da je cilj SPC obnavljanje sakralnih objekata, shvatiti veličinu zločina učinjenih sječom maslina, kao i pravi cilj mijenjanja izgleda istorijske zaostavštine Crne Gore i nepoštovanja njene tradicije", kazalis u iz Crnogorskog pokreta.

U saopštenje se ističe da Crnogorski pokret i njegovi članovi po ko zna koji put upozoravaju crnogorsku javnost i državne organe na "nedopustivu devastaciju crnogorskog kulturnog naslijeđa od strane eparhija SPC u Crnoj Gori".

"Crnogorsko pravosuđe ne smije zastupati princip oportunosti i nekakvih „opštih“ ili „političkih“ interesa, njegova je obaveza da dosljedno primjenjuje zakone Crne Gore i sankcioniše svako nezakonito ponašanje. Crnogorski pokret će stalno ukazivati na kršenje zakona i podnositi krivične prijave i na taj način ogoliti ko radi u interesu države i zakonitosti, a ko ne, tražeći odgovornost nadležnih", piše u saopštenju.

Crnogorski pokret takođe upozorava sve one firme koje učestvuju u izvođenju radova ili vršenju djelatnosti za koje ne postoji saglasnost odgovarajućih državnih organa, da snose suodgovornost i da će takođe biti predmet krivičnih prijava Crnogorskog pokreta.

"Krajnje je vrijeme da se stane na put hajdučiji i bezakonju! Voljeli bismo da to bude urađeno u okviru organa države Crne Gore, jer je to naš prevashodni interes, ali se nećemo libiti da potražimo i međunarodnu pravdu", dodaje se u saopštenju.

Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.