OVO su neki od načina da oborite krvni pritisak bez tableta
Foto: Ilustracija

Ishranom utičite na zdravlje

OVO su neki od načina da oborite krvni pritisak bez tableta

Visok krvni pritisak može da uzrokuje opasna oboljenja, pa čak i da dovede do smrtonosnog srčanog udara. Tako da ako imate visok krvni pritisak, treba da jedete ovo povrće.

Evo koju hranu treba da jedete ako patite od hipertenzije.

Ako imate visok krvni pritisak, treba da izbjegavate hranu koja sadrži puno soli, a stručnjaci ističu da oboljeli od hipertenzije ne smiju da jedu više od šest grama soli dnevno. So je često "skrivena" u prerađenim namirnicama, kao što su hljeb, grickalice, žitarice, a stručnjaci apeluju da osobe sa povišenim pritiskom posebno izbjegavaju kupovnu zamrznutu picu.

Kako biste regulisali krvni pritisak na prirodan način potrebno je da jedete povrće koje sadrži dosta kalijuma, magnezijuma, vlakna, a izbjegavate hranu koja sadrži puno natrijuma.

Na primjer, kalijum pomaže da izbacite višak natrijuma preko mokraće i tako smanjuje rizik od visokog pritiska. Pet vrsta povrća koje uspešno obara pritisak i koje lekari savjetuju da jedete što češće su: zelena salata, kelj, raštan, spanać i blitva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.