Rakočević odgovorio Bošnjak: Sramota je i šteta pretvarati se da znaš ono što ne znaš
Marko Rakočević

Rakočević odgovorio Bošnjak: Sramota je i šteta pretvarati se da znaš ono što ne znaš

Glavni grad je u mandatu aktuelne gradske uprave svakako prepoznao potrebu za unapređenjem i modernizacijom gradskog prevoza, ali na zdravim i realnim osnovama, u skladu sa mogućnostima i potrebama na terenu, a svaki ozbiljan proces modernizacije zahtijeva vrijeme i dugoročno održivo planiranje, navodi Marko Rakočević, potpredsjednik Socijaldemokrata Glavnog grada u regovanju na saopštenje Branke Bošnjak, odbornice Demokratskog fronta (DF).

Odbornica Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada, Branka Bošnjak navela je da je javni prevoz u Glavnom gradu prilično zapušten, neredovan, sa nedovoljnim brojem linija, neprilagođen licima s invaliditetom. Autobuska stajališta su neadekvatno označena, neuslovna, posebno van užeg centra grada, pa je navela da će Demokratski front riješiti ta pitanja.

"Ono o čemu govori odbornica Branka Bošnjak, daleko je od realnog i sa premisama bajkovitog, pa ne bi začudilo da već ovih dana planira nabavku novih autobusa, čija je vrijednost par stotina hiljada eura (po autobusu), dok za razliku od nje, mi nijesmo obećavali bajke, već smo se pozabavili konkretnim radom. Uvažena odbornica Bošnjak, kada već govori o javnom prevozu u Glavnom gradu trebala bi da zna, da postoje redovi vožnje, kao i da su prevoznici obavezni da ih ovjeravaju kod nadležnog organa. S obzirom na to da postoje 32 autobuske linije, kao i prigradski saobraćaj, može se sa sigurnošću reći da je Glavni grad dosta dobro pokriven prevozom", kazao je Rakočević.

Rakočević navodi u Glavnom gradu saobraćaju tri gradska prevoznika, koji pokrivaju gradske i prigradske linije.

"Potreba za novim linijama postoji, a njihovu opravdanost će dati radni tim koji je započeo pripremu tendera za novi raspored linija u gradskom i prigradskom saobraćaju. Glavni grad je usvojio Odluku o privatno-javnom partnerstvu za uvođenje sistema elektronske naplate karte u vozilima gradskog saobraćaja i implementaciju bike sharing sistema. Podgorica je postala veliki grad sa novim naseljima, sa značlajno većim brojem stanovnika, pa će se u skladu sa tim prilagođavati i mijenjati linije gradskog i prigradskog prevoza. Izmijenjana je Odluka o gradskom prevozu, a glavna novina je to da će linije biti ustupljene prevoznicima na osam umjesto na tri godine, čime se stiču uslovi da se krene u modernizaciju, u skladu sa procedurama, što će omogućiti budućim prevoznicima da investiraju u vozni park i nabave novija vozila u skladu sa EU standardima koja će zadovoljiti potrebe građana Podgorice", navodi Rakočević.

On dodaje da bike sharing sistem, koji će obuhvatiti postojeću mrežu biciklistickih staza i ispratiti mrežu novih, koje će biti izgrađene, biće postavljen na petnaestak stanica, pa će građani moći da koriste mehanička i električna bicikla, sa elektronskom kartom koju će koristiti i za gradski saobraćaj.

"Na taj način ćemo zaokružiti projekat biciklističkih staza i poboljšati razvoj alternativnih vidova saobraćaja, jer je Podgorica idealan grad za ovu vrstu saobraćaja. Takođe, pored toga što će se instalirati nova stajališta, biće proširena i mreža postojećih, a na svakom stajalištu će biti instaliran i displej koji će najavljivati dolazak autobusa, pratiti red vožnje i sl. Građani će moći dnevne, nedjeljne i mjesečne karte da kupe na nekom od 120 kiosaka i trafika, čija mreža već postoji. Za sve navedeno porebno je znanje, vrijeme i novac, ali i partneri koji su spremni da investiraju i budu dio projekta. Lako je pričati o nabavci novih autobusa, ali ono što je potrebno jeste naći model prihvatljiv za sve, jer je u Glavnom gradu tri privatna prevoznika obavljaju gradski prevoz."

Poručuje Bošnjak da se već može vidjeti da je veliki broj parkinga za bicikle već postavljen, ali da se i svakodnevno postavlja.

"Takođe, izgrađeno je preko 30km biciklističkih staza u gradu, obilježene biciklistice staze u okoloni Glavnog grada na trasama ka atraktivnom turističkim lokacijama gdje svakodnevno cirkuliše i rekreira se veliki broj biciklista. A što se tiče problematike parkinga, sa zadovoljstvom ćemo ubrzo obavijestiti javnost o mnogim projektima i aktivnostima koje je u prethodne tri godine realizovalo preduzeće Parking servis na čelu sa Nusretom Canovićem, članom Predsjedništva Odbora Socijaldemokrata Glavnog grada. Postoji jedna mudra izreka „nije sramota i nije šteta ne znati, ali sramota je i šteta pretvarati se da znaš ono što ne znaš“, koje bi svi oni koji ovih dana zapljuskuju javnost predizbornim populističkim saopštenjima trebalo da se pridržavaju, za njihovo, ali prije svega za dobro svih građana Podgorice", zaključuje Rakočević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.