Evo šta treba da uradite da bi vas Gugl zaboravio
Ilustracija

Evo šta treba da uradite da bi vas Gugl zaboravio

Krajem maja počinje primena Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka, čija je jedna od odrednica i "pravo na zaborav", koja omogućuje svim građanima Evropske unije da uklone neki podatak o sebi sa inetrneta.

Francuzi su napravili web stranicu preko koje to možete učiniti.

Privatnost na internetu trenutno je goruća tema, pa se isplati da znate sve trikove koji vam pomažu da upravljate svojom privatnošću.

Jedan od njih je i vaše pravo na zaborav i, srećom, postoji web stranica koja može da vam pomogne da zatražite uklanjanje na Googleu i Bingu kroz nekoliko klikova.

Kako zatražiti svoje 'pravo na zaborav'?

Reputation VIP, francuska kompanija je napravila web stranicu Forget.me, koja olakšava izvršavanje zahtjeva za uklanjanje pretrage Googleu i Bingu.

Djeluje u tri faze:

- Utvrdite razloge za uklanjanje

- Navedite razloge zašto ste baš njih odabrali

- Pošaljite zahtjev za uklanjanje

Stranica Forget.me provešće vas kroz sve korake.

Stranica dopušta samo privatnim licima da pošalju zahtjeve za uklanjanje, a ne organizacijama. Imajte na umu da ćete prilikom prijave morati da otvorite račun na stranci i da im ostavite svoje puno ime, e-mail adresu i državu iz koje dolazite. 

Dobro je što možete da uradite više zahtjeva za uklanjanje i pratite status svakog. No, imajte na umu da ovaj zahtjev pokriva samo evropske domene pretraga, piše tportal.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.