Normalna pojava na grudima zbog koje se žene stide
Foto: Ilustracija

Normalna pojava na grudima zbog koje se žene stide

Da li ste možda primijetili da na vašim bradavicama rastu dlake? Ginekolog Alisa Dvek iz Njujorka kaže da joj pacijentkinje često postavljaju pitanje da li je to normalno ili pak zabrinjavajuće.

Dvekova tvrdi da je u pitanju sasvim normalna pojava, ali jednostavno - neke žene ih nemaju ili ih imaju vrlo neznatno, dok su kod drugih pojačane.

Odakle nam dlake na bradavici?

Najčešće se javljaju oko same bradavice na aeroli - mekoj, braonkastoj koži koja je okružuje i to nije toliko neobično jer se folikuli dlake nalaze na svim dijelovima kože. Uglavnom su rezultat hormonskog disbalansa, ali ponekad je i riječ o tome da Mongomerijeve žlijezde na bradavicama "rade" svoj posao i to zapravo i nije toliko loše.

"Ako imate previsok nivo testosterona, muških hormona, dlake će se javljati na neobičnim mjestima na vašem tijelu kao što su i brAdavice, grudi, brada, ušna školjka...", rekla je Alisa Dvek.

Ipak, ako primijetiti iznenadni rast dlaka na tim područjima gdje su muškarci uglavnom dlakavi moguće je da patite od sindroma policističnih jajnika, o čemu već treba da porazgovarate sa doktorom, prenosi Žena Blic.

Kako ih bezbjedno ukloniti (ukoliko želite)?

"Preporučuje se da radite ono što vam je ugodno, nekim ženama recimo ne smetaju dlake na bradavicama, čak ih i ne primjećuju. Ali, neke žene to ipak nervira, a čupkanje je najčešći način uklanjanja. Budite sigurni da je pinceta čista i dezinfikovana, kako ne bi došlo do infekcije, koja je moguća na takvim mjestima. Ako područje nakon toga postane crveno, otečeno i bolno, a ne prođe u toku jednog dana, onda posjetite ljekara", savjetuje je ova američka ljekarka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.