DF: Učinićemo gradski prevoz sigurnijim i izgradićemo više podzemnih garaža
Foto: Ilustracija

Riješiti problem gužve u saobraćaju

DF: Učinićemo gradski prevoz sigurnijim i izgradićemo više podzemnih garaža

Odbornica Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada, Branka Bošnjak navela je da je javni prevoz u Glavnom gradu prilično zapušten, neredovan, sa nedovoljnim brojem linija, neprilagođen licima s invaliditetom. Autobuska stajališta su neadekvatno označena, neuslovna, posebno van užeg centra grada, pa je navela da će Demokratski front riješiti ta pitanja.

"Turisti koji dođu u naš grad ne mogu se snaći i koristiti gradski prevoz, jer ne postoje ni mape ruta pojedinih linija, ni red vožnje. Prigradske linije gotovo da ne postoje. Primjer su Piperi, koji su nadomak Podorice, a nemaju autobusku liniju. Velika je saobraćajna gužva, mnogi objekti nemaju adekavatan saobraćajni pristup, poput novog vrtića u Bloku V, neadekvatan je broj parking mjesta, pa su trotoari prepuni parkiranih automobila", saopštila je Branka Bošnjak.

Kako ona navodi, buduća vlast Demokratskog fronta planira da učini gradski prevoz udobnijim i sigurnijim, potpuno da prilagodi gradski prevoz licima sa invaliditetom, da uvede redovne prigradske linije, nabavi nove autobuse, označi kvalitetno sva stajališta, sa brojem linije koja tu staje, mapom rute i redom vožnje, uvede noćne linije. Posebnu pažnju treba posvetiti čistoći i čuvanju vozila gradskog prevoza.

bosnjak

Branka Bošnjak

Kaže da DF smatra da treba izgraditi što više podzemnih garaža jer je prostor vrlo dragocjen resurs da bi ga trošili na parkinge. Navela je da će postojeće parkinge zamijeniti zelenim površinama i igralištima.

Istakla je da aktivnom kampanjom treba promovisati biciklo, kao prevozno sredstvo, koje ne zagađuje životnu sredinu, a klima i broj dana bez padavina u Glavnom gradu pogoduju ovoj vrsti prevoza, treba napraviti biciklističke staze u svim djelovima grada, i upodobiti saobraćajnu signalizaciju za ovu vrstu prevoza u cilju  povećanja sigurnosti onih koji koriste biciklo kao prevozno sredstvo, treba izgraditi punktove za rentiranje bicikala, i parkinge za bicikla ispred svih institucija, a prioritetno ispred škola i fakulteta, i time stimulisati posebno mlade ljude da kao prevozno sredstvo koriste biciklo, što je uobičajeno u mnogim evropskim metropolama;

"Smatramo da treba izgraditi sistem parkirališta većeg kapaciteta na prilazima gradu, kao i u neposrednoj blizini stanica gradskog saobraćaja. Sistem korišćenja bazirao bi se na godišnjoj kartici. Takva kartica bi svakom korisniku omogućavala ne samo upotrebu parkinga, već i besplatno korišćenje javnog prevoza unutar šireg centra grada. Time bi se postiglo veće rasterećenje automobilskog prometa u užem jezgru grada. Za potpunu implementaciju ovog projekta bilo bi potrebno značajnije podići kvalitet vozila u gradskom saobraćaju a Glavni grad to zaslužuje. Značajan procenat prihoda od naplate parkinga uložiti u izgradnju novih parking mjesta", zaključila je Bošnjak u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.