Projekat koji jadransko zaleđe razvija u destinaciju aktivnog turizma (FOTO)
AC, sastanak projektnih timova i članova UO

Nadogradnja turističke infrastrukture

Projekat koji jadransko zaleđe razvija u destinaciju aktivnog turizma (FOTO)

Projekat "Adriatic canyoning" će kroz nadogradnju turističke infrastrukture i ponude dati podsticaj razvoju jadranskog zaleđa kao destinacije aktivnog turizma, a prvi efekti već počinju da se vide, čulo se na jučerašnjem sastanku projektnog tima i članova Upravnog odbora projekta, održanom u gradu Obrovcu.

Aktivnosti teku planiranom dinamikom projekta, zahvaljujući kojem će Herceg Novi kao grad partner izgraditi adrenalinski park na Vrbanju, što je prvi ovakav sadržaj u Boki Kotorskoj.

Projekt menadžer, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Boro Lučić informsiao je da u narednim danima slijedi raspisivanje tendera za izvođenje radova i nabavku opreme za ovaj park, koji će biti novi, održiv i atraktivan sadržaj u podorjenskom kraju.

Kako je saopštila je Služba za informisanje opštine Herceg Novi, sastanak u Obrovcu organizovan je u okviru prvog „Zrmanja Adventure Weekenda“, događaja koji je organizovan upravo zahvaljujući projektu, a ima za cilj promociju prirodnih ljepota i outdoor sadržaja na rijeci Zrmanji i u okolini.

Tim Širokog Brijega predvodi gradonačelnik Miro Kraljević, tim Općine Gruda načelnik Ljubo Grizelj, predstavnike Drniša gradonačelnik Josip Begonja, a agenciju Zadra Nova direktorica Sanja Peričić.

PredavanjeprvidanZrmanja

Predavanje, prvi dan, Zrmanja

Ispred grada domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

On smatra da će zajedničkim aktivnostima partneri opravdati povjerenje evropske zajednice koja je odobrila projekat. Podijelio je sa učesnicima zadovoljstvo što svi imaju priliku da naprave nešto dobro i korisno za svoj grad i sugrađanE.

Direktorica agencije Zadra Nova Sanja Knežević podsjetila je da je ovaj projekat bio među 180 prijavljenih, a upao je među samo 20 koji su podržani, što dovoljno govori o kvalitetu. Kako je istakla, radi se o jednom od konkretnijih programa transnacionalne saradnje jer podrazumijeva kako stvaranje infrastrukture, tako i umrežavanje i ulaganje u ljudske kapacitete.

Kako je navedeno, sastanku projektnih timova prisustvovao je i Ivan Jurilj, direktor Ureda za evropske integracije Županije Zapadnohercegovačke. On je kazao da se već razmišlja i razgovara o daljim projektnim aktivnostima, koje bi bile nastavak lijepe priče jadranskog zaleđa.

SUPtafetaZrmanja

SUP štafeta, Zrmanja

Poslijepodne su se brojni učesnici okupili u nekadašnjoj Gradskoj kavani, gdje je prvi „Zrmanja Adventure Weekend“ otvorio gradonačelnik Ante Župan.

"Želimo pokazati javnosti i gostima koje su sve mogućnosti, da otkrijemo koliko je priroda lijepa i koliko na nju treba paziti. Na ovom skupu su naši dragi gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Drniša, a svi smo se sastali da otvorimo nešto novo, lijepo i dobro, a da kažemo da smo zajedno proglasili jednu stazu koja će biti dobar dodatak ovom festivalu pustolovina", kazao je Župan.

Otvaranju je, kako se navodi, prethodilo takmičenje u prvoj disciplini, SUP (Stand Up Paddling) štafeta. Uslijedilo je predavanje o doprinosu naučnog rada u razvoju aktivnog turizma i uopšte o značaju ovog oblika turizma za lokalnu zajednicu, a o čemu su govorili predsjednik Društva Dinaridi, za proučavanje i snimanje kraških fenomena, Tihomir Kovačević i sekretarka Društva, prof. Marsela Alić.

SUPtafetaZrmanja

SUP štafeta, Zrmanja

Danas je na programu trail trka Tri rijeke, na rijeci Zrmanji, za koju se prijavilo preko 770 takmičara. Potom će biti održan okrugli sto na temu zaštite prirodne baštine i načina upravljanja. Trećeg dana na programu je rafting regata, za koju su sva mjesta već duže vrijeme popunjena.

Kako se navodi, „Zrmanja Adventure Weekend“ prvi je u nizu trodnevnih događaja koji su podržani kroz projekat "Adriatic canyoning", sredstvima iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Uslijediće program u Drnišu na jesen ove godine, a potom na proljeće 2019. godine u Herceg Novom, u novoizgrađenom adrenalinskom parku na Vrbanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.