Pozvaće savezničke zemlje da učestvuju u budvanskim svečanostima

Odbacuju politizaciju jubileja 100 godina od oslobođenja Budve

Pozvaće savezničke zemlje da učestvuju u budvanskim svečanostima

Juče je u Rafailovićima održana konstitutivna sjednica Odbora za proslavu jubileja 100 godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu 1918-2018. Na sjednici je jednoglasno usvojen Poslovnik i Program rada. Odbor je odbacio nametnutu politizaciju jubileja i sve napade koji se posljednjih dana upućuju na njegovu adresu.

Program rada Odbora sadrži ogroman broj aktivnosti  koje će biti sprovođene u toku cijele godine - više izložbi na temu 100 godina od oslobođenja Budve, 10 brojeva “Malih novina” sa temama iz Velikog rata, autentični feljton u dnevnim novinama u 30 nastavaka, nekoliko ciklusa filmova oslobođenja sa tematikom iz rata, TV emisije, tribine, književne večeri i druge kulturne događaje, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Odbora za proslavu jubileja 100 godina od oslobođenja Budve.

Pozvali su udruženja, organizacije i institucije da im se priključe ali i da samostalno organizuju proslave u čast velikog jubileja.

Budva će, kako su naveli, cijele godine nagraditi sugrađane nizom promotivnih aktivnosti koje će se ogledati u postavci bilborda, sitilajtova, novinskih oglasa, ilustrovanih mapa Mojkovačke bitke i Albanske golgote i drugih promotivnih materijala edukativnog karaktera. 

Odbor pokreće inicijativu za izradu monumentalne monografije u kojoj će se, imenom i prezimenom, naći svi učesnici Velikog rata sa teritorije Budve, a zatim i spomen obilježja na prigodnom mjestu u Budvi sa učesnicima rata i odlikovanjima koja su zaslužili svojom hrabrošću.

"Sa ponosom obavještavamo javnost da ćemo pozvati savezničke zemlje Veliku Britaniju, Rusiju, Srbiju, Francusku, Grčku i druge da se pridruže i participiraju u budvanskim svečanostima", naveli su u saopštenju.

Kako se navodi, program proslave završiće se velikom svečanom akademijom u danima oko 8. novembra. Na Mitrovdan, Dan oslobođenja Budve u Velikom ratu biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Budva. 

Istaknuto je da je od posebnog značaja za istoriju i  kulturu ovog kraja izrada internet sajta “Album sjećanja” koji će zabilježiti sve prikupljene porodične priče i fotografije i odlikovanja učesnika Velikog rata i ostati trajna arhiva. Internet sajt je pripremljen za laku adaptaciju za druge gradove kojima će biti poklonjen. 

Pozvali su sve građane da se jave Odboru i dostave podatke o svojim precima kako bi ih pripremili za objavljivanje. 

Odbor je odbacio nametnutu politizaciju jubileja i sve napade koji se poslednjih dana upućuju na njegovu adresu. 

Ponovili su da je isključiva namjera organizovanja obilježavanja jubileja iskazivanje poštovanja prema precima koji nijesu žalili svoje živote, već su se priključili borbi za oslobođenje svih južnoslovenskih naroda od vjekovnih porobljivača. 

"Podsjećamo da su u borbama Velikog rata učestvovali pripadnici svih naroda i svih konfesija sa prostora bivše Jugoslavije te da je naša dužnost da obnovimo sjećanje na njih i ne prepustimo ga zaboravu", saopštili su.

Odbor odbacuje tvrdnje da je predstavljenim sadržajem bilo kome upućena bilo kakva uvreda, ne ulazi u tumačenje spornih istorijskih događaja, već poziva na zajedništvo, ukazujući na pozitivne primjere naše istorije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.