Šehović: Srećan upis u srednju školu, i da bira pamet, a ne predrasude
Foto:Ministarstvo prosvjete

Šehović: Srećan upis u srednju školu, i da bira pamet, a ne predrasude

Srećan upis u srednju školu, i da bira pamet, a ne predrasude, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na velikoj promociji srednjih stručnih škola, koja je danas održana u Podgorici i kojoj je prisustvovalo preko 500 polumaturanata.

Događaj je organizovan u okviru kampanje Ministarstva prosvjete Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi.

Šehović je istakao da je prošle godine preko 5 000 svršenih osnovaca upisalo srednje stručne škole i poručio da te škole, ukoliko dijete ima afiniteta za njih, mogu prušiti odličnu bazu za izgradnju karijere, ali i nastavak školovanja. 

Na stotine polumaturanata, kako je kazao, bile su u prilici da pogledaju i prezentacije najinteresantnijih zanimanja koja se nude u stručnim školama.

"Ključne poruke koje su poslate, su da srednje stručne škole nude odlične mogućnosti za svakoga ko ima sklonosti za specifične oblasti koje se u njima izučavaju. Učenici završnih razreda osnovnih škola su tako slušali o tome da stručno obrazovanje nudi veliku mogućnost zaposlenja nakon završetka obrazovanja, ali da je predrasuda da te škole ne nude prohodnost ka fakultetima tj. mogućnost za nastavak obrazovanja. Mladi su informisani i da se u školskoj 2017/2018. godini po programima gimnazije i stručnog obrazovanja obrazuje 27.798 učenika, a od toga, po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 18.773 učenika, odnosno većina. U prošloj godini uloženo je skoro 350.000 eura u opremu radionica u osam stručnih škola", istakao je ministar.

Poručio je da stručne škole upisuju i odlični učenici, pobjednici državnih takmičenja u znanju, nosioci diplome „Luča“.

Učenici stručnih škola pobjednici su i međunarodnih takmičenja u znanju. Pokretači su različitih inovativnih ideja na takmičenjima za mlade talente, a za primjer je uzeta Srednja elektrotehnička škole „Vaso Aligrudić“ čiji su učenici uradili spot za kampanju promocije stručnog obrazovanja. 

"Nema netalentovanog čovjeka. Samo onog koji je imao sreće da svoje životno pozvanje otkrije ranije, i onog kome je iz raznih razloga to teže išlo. Ja stoga kao svoju ličnu obavezu i obavezu Ministarstva prosvjete, vidim upravo potrebu da vam na vrijeme ukažemo na sve moguće izbore, kako biste mogli da načinite onaj pravi", kazao je Šehović.

313980768328116235949518114608237774372864n

Foto:Ministarstvo prosvjete

On je polumaturantima poručio da odluke o srednjoj školi ne donose na osnovu predrasuda o „popularnim“ i „manje popularnim“ školama ili zanimanjima, već na osnovu osnovu spostvenog uvjerenja, informisanog mišljenja, i uz pomoć najbližih. 

Osnovci su u direktnom razgovoru sa učenicima i profesorima srednjih stručnih škola saznali i da je najveće interesovanje učenika je za programe: Ekonomski tehničar, Pravno-administrativni tehničar, Zdravstveni tehničar, Farmaceutski tehničar, Fizioterapeutski tehničar, Turistički tehničar, Tehničar drumskog saobraćaja, Nautički tehničar, Kuvar i dr. 

313763568328126102615193196934833485905920n

"Naša kampanja „Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi,“ nije slučajno za glavnog lika uzela Relju. Dječaka koji je, kao mnogi do sada, izabrao srednju stručnu školu i sebi otvorio vrata. Ona, koja možda nikad ne bi otvorio da se vodio pogrešnim razlozima za izbor srednje škole. Relja ste zato svi vi. Vi, koji ste već izabrali dobro, i vi koji u narednih mjesec dana odlučujete kojim ćete putem krenuti. Ohrabrujem vas da, ako cijenite da za to imate sklonosti, napravite izbor koji je prošle godine napravilo oko pet hiljada svršenih osnovaca, koji su se odlučili za srednje stručne škole" zaključio je Šehović.” 

Prisutnima se obratio i Zoran Klikovac, direktor jedne od najvećih srednjih stručnih škola “Sergije Stanić”, koji je rekao da se znanje u toj školi ne stiče sa mukom, već u okolnostima i ambijentu koji je vrlo interesantan i podsticajan za mlade ljude, uključujući pohađanje nastave kod najboljih poslodavaca.

Tokom prezentacije,kako se navodi u saopštenju resora prosvjete, prisutni su se podsjetili da je Škola “Sergije Stanić“ osnovana 1966. godine, što znači da bilježi više od pola vijeka postojanja.

Nekada je funkcionisala kao dvije zasebne škole, a onda je dogovorom Trgovinske i Ugostiteljske škole donijeta odluka o integraciji u jednu obrazovnu ustanovu. Oni koji žele da se upišu ovdje mogu birati između smjerova poput: Turistički tehničar, Tehničar kulinarstva, Tehničar usluživanja, Tehničar prodaje, Poslastičar… I najvažnije, istaknuto je da je ova škola iznjedrila vrhunske profesionalce iz pomenutih oblasti. 

Poručeno je da obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja u školskoj 2017/2018. godini čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 u četvorogodišnjem trajanju. U muzičkim školama realizuje se 14 programa iz oblasti muzičke umjetnosti. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.