Ulazak u
ilustracija

Ulazak u "Šengen" će koštati 7 eura

Dozvola za ulazak u šengenski prostor koštaće sedam eura, ukoliko se sa time saglasi Evropski parlament. Ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2021. godine, saznaju "Novosti" u Briselu.

EU se trenutno nalazi u proceduri usvajanja sistema ETIAS (Evropski sistem za putne informacije i odobrenja). Komitet Evropskog parlamenta za građanske poslove, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) potvrdio je odluku ambasadora zemalja članica EU koji su u srijedu odobrili sadržaj nacrta ovog dokumenta.

Nova pravila važiće za sve državljane onih zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor. Riječ je o šezdesetak država. Ista pravila primjenjivaće se i na građane SAD, Australije ili Japana. Registrovanje će se obavljati preko interneta, a odgovor će stizati u roku od 96 sati. Dozvola će važiti tri godine, ili kraće ukoliko prije toga ističe rok važnosti pasoša.

Ovaj sistem je osmišljen da bi se ojačala bezbjednosna pravila, po ugledu na Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA), koja od 2009. godine važi u SAD. Na ovaj način, evropske vlasti znaće ko ulazi na šengensku teritoriju, a biće od koristi u sprječavanju terorizma, kriminala i drugih kršenja zakona, uključujući i prekoračenja dozvoljenog vremena boravka.

U Briselu naglašavaju da nije riječ o "ponovnom uvođenju viza", već samo o odobrenjima iz bezbjednosnih razloga koja bi trebalo da se izdaju automatski. Američko iskustvo pokazuje da se veoma malom broju putnika ne odobri boravak, svega 0,1 procentu, a u EU namjeravaju da slično postupaju.

U bezviznom sistemu se ništa ne mijenja. Građani Crne Gore i Srbije na teritoriji koju pokriva Šengenski sporazum mogu da borave tri mjeseca bez viza u roku od šest kalendarskih mjeseci.

Evropska komisija je predlagala da cijena trogodišnje dozvole s neograničenim brojem ulazaka iznosi pet eura, Evropski savjet je tražio 10, pa je cijena od sedam eura u nacrtu dokumenta pregovorima utvrđena kao kompromisno rješenje.

KLUB 26

Članice Šengenskog sporazuma su Austrija, Belgija, Grčka, Danska, Estonija, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Izvor:Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.