Duško Marković, Foto: Gov.me

CG u 2018. nastavlja uspješan trend iz 2017.

"Očekujem da privredni rast od 3% bude premašen, borba protiv sive ekonomije ključna"

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je da najnoviji podaci pokazuju da Crna Gora u I kvartalu 2018. godine nastavlja pozitivan i uspješan ekonomski trend iz 2017. godine, te da stoga očekuje da projektovani godišnji privredni rast od 3 odsto bude premašen.

„Mi imamo rast u industrijske proizvodnje u prva tri mjeseca 2018. godine 39%, u prehrambenoj industriji 17%, imamo za prva tri mjeseca rast u turizmu oko 30 odsto, imamo rast u šumarstvu, u drvopreradi, u vađenju ruda, u preradi kamena... Ja vjerujem da ćemo mi prebaciti, i bio bih nezadovoljan ako ne prebacimo, projekcije o rastu ekonomije preko 3 odsto u ovoj godini. Prva tri mjeseca pokazuju da ćemo te projekcije prebaciti. Nije to samo naš rezultat. To je zajednički rezultat svih vas ovdje koji sjedite, vaših kompanija, vaših menadžmenta, vaših zaposlenih... Ja taj uspjeh i taj rezultat dijelim sam vama, zahvalan sam vam na na razumijevanju, na podršci i na partnerstvu i želim da još snažnije radimo na tome i u ovoj godini i vjerujem u ostalim godinama mandata ove Vlade“ – poručio je predsjednik Vlade danas privrednicima na redovnoj godišnjoj konferenciji „Otvoreno sa premijerom“ koji organizuje Američka privredna komora (AmCham) u Crnoj Gori.

Privreda da bude inicijativna prema Vladi

Premijer je, razgovarajući sa predsjednicom AmChama Katarinom Bulatović rekao da je Savjet za konkurentnost konstatovao da država ima ozbiljne nedostatke u pripremi zaonodavstva sa aspekta njihovog uticaja na ukupan poslovni ambijent, te da je od ministarstava zatražio da poboljšaju saradnju.

GetImage1

Marković je, međutim, pozvao privrednike da i oni djeluju aktivno te da upute Savjetu za konkurentnost konkretne inicijative.

„Nemojte ulogu Savjeta za konkurentnost gledati samo kroz sjednice Savjeta po konkretnom dnevnom redu. To je administrativni pristup. Pozivam vas prema Savjetu idete sa konkretnim inicijativama koje možda mi ne očekujemo i koje nijesmo u stanju da prepoznamo. To može doprinijeti novom kvalitetu naše saradnje i rada Savjeta za konkurentnost. Dajite inicijative, pritiskajte nas, ukazujte nam na nedostatke naših regulatornih reofrmi kako bismo situaciju popravljali, naš ambijent činili povoljnijim i uslove za valorizaciju naših resursa učinili sigurnijim“ – rekao je on.

Borba protiv siva ekonomije jedan od ključnih zadataka

Marković je rekao da Vlada borbu protiv neformalne ekonomije smatra jednim od ključnih zadataka, i da su naš odlični ekonomski rezultati u prošloj godini rezultat i naše uspješne borbe protiv sive ekonomije.

Kao ilustraciju naveo je da je prošle godine naplaćeno 79 miliona eura više nego 2016. Predsjednik Vlade je u vezi sa tim rekao da se poboljšava naplata akciza na duvanske proizvode.

„Konačno smo popravili sliku kada su u pitanju akcize na duvanske proizvode. U ovom periodu od 20 dana povećani su prihodi od akciza za 13 odsto. Dakle, popravljamo onu ružnu sliku sa početka. Juče smo na sjednici vlade dogovorili, ministar finansija je dobio tu obavezu, da napravimo detaljnu analizu šta se dešava na tržištu i kakvi će biti naši odgovori u kratkom roku da eliminišemo te slabosti. Borba protiv sive ekonomije je naš ključni zadatak. Ona treba da nam omogući širenje poreske i ekonomske baze“ – rekao je premijer Marković.

GetImage

Politička i bezbjednosna stabilnost je uslov napretka

Odgovarajući na pitanje predsjednice Američke privredne komore Katarine Bulatović da li Vlada planira ove godine izmjene poreske politike premijer je rekao da Vlada ni do sada nije podizala poreze na dobit i dohodak, već da je uglavnom povećavala oporezivanje potrošnje, svjesna da to nije popularno, ali uz uvjerenje da Vlada treba da donosi odluke koje su dobre za Državu.

Marković je rekao da ne smatra da za poslovanje, valorizaciju resursa i povoljan poslovni ambijent nijesu najvažnije reforme već je najvažnija politička stabilnost i bezbjednost.

„Ništa nam ovo ne bi koristilo, i da smo spustili PDV da je Crna Gora bila u političkoj i bezbjednosnioj nestabilnosti. Ni jedna stropa poreza ne bi koristila, duplo manja od ove za podsticanje razvoja ekonomije i rasta da imamo političku i bezbjednosnu nestabilnost. A mi smo obezbjedili i političku i bezbjednosnu stabilnost. Ulaskom u NATO mi ne samo da smo je obezbijedili nego smo je učinili održivom vjerujem za sva vremena. Tako da smo mi radili na više polja“ – rekao je premijer u Američkoj privrednoj komori.

Javne nabavke, digitalna ekonomija, troma administracija…

Predsjednik Vlade je govorio privrednicima, među ostalim, o potrebi daljeg unapređenja sistema javnih nabavki i ozbiljnog napretka u digitalnoj ekonomiji.

Čestitajući Američkoj privrednoj komori u Crnoj Gori desetogodišnjicu rada Premijer je rekao da je pozvao ministre da intenzivnije sarađuju sa privredom te da Vladi partnerstvo sa AmChamom nije važno samo sta stanovišta kreiranja zakojnske regulative već i kako bi naša administracija dobila novu sliku i bolje razumjela poslovnio i drugo orkuženje kako bi efikasnije odgovorila potrebama.

„Administracija zna često da se zatvori u administrativne kancelarijske okvire“ – rekao je premijer dodajući da takva situacija doprinosi da administracija ne registruje dovoljno jasno promjene i potrebe društva. „Kontakt sa vama nam daje i tu dimenziju i izgrađuje našu sposobnost. Dakle, insistiraću da naša komunikacija bude u ovoj godini i u nastavku intenzicnija i sadržajnija“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Katarina Bulatović: AmCham uspješno sarađuje sa Vladom

GetImage3

Predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori rekla je da AMCham uspješno sarađuje sa Vladom na programima saradnje pokrenutim prošle godijne sa četiri ministarstva: finansija, ekonomije, rada i socijalnog staranja i zdravlja i da je saradnja treba da dovede do efikasnijeg uklanjanja biznis barijera, kvalitetnijih tekstova pravnih akata koji regulišu poslovni ambijent, te njihove bolje primjene, od strane, kako javne uprave, tako i privatnog sektora.

Ona je istakla neophodnost intenzivnijeg uključivanja poslovne zajednice u proces izrade zakona.

„Uključivanje biznis zajednice u fazi oblikovanja regulative smatramo neophodnim, jer samo takav transparentan i predvidiv proces donošenja odluka vodi nas do unapređenja poslovnog ambijenta... I ove godine, u okvirima našeg partnerstva, očekujemo poziv od strane premijera g-dina Markovića za uključivanje naših AmCham predstavnika u radne grupe za izradu aktuelnih propisa u onim oblastima koji su od značaja za biznis zajednicu. Predvidljivost poreske politike, borba protiv sive ekonomije i korupcije, zaštita životne sredine, pitanje mobilnosti tržišta rada, transparentna politka u oblasti nekretnina i ugostiteljstva, značajni su prilikom donošenja odluke da li investirati u našu ekonomiju. Poboljšavajući uslove poslovanja u navedenim oblastima, doprinijećemo transfromaciji Crne Gore u modernu, evropsku državu“ – rekla je predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Džudi Kuo: AmCham neophodan partner ekonomske saradnje CG i SAD

GetImage2

Zamjenica ambasadorke SAD Džudi Kuo rekla je na konferenciji da su SAD i Crna Gora saveznici i da dijele zajedničke ciljeve uključujući jačanje trgovinskog partnerstva i ekonomske saradnje i da je za to obijema stranama AmCHam neophodan partner.

„AmCHam je uspio da postane snažano i kredibilno poslovno udruženje koje može olakšati pozitivne promjene i poboljšati investicionu klimu u Crnoj Gori koje će privući i američke i globalne investitore. Partnerstvo AmChama sa Vladom, koje potvrđuje i današnji događaj, posebno je važno kako Vlada Crne Gore nastavlja da se bori sa ekonomskim izazovima ubijeđena sam da će AmCHam nastaviti da bude važan i snažan predstavnik biznis zajednice i osiguratu da Vlada razmotri i perspektive kompanija i investirora prilikom donošenja odluka“ – rekla je Džudi Kuo.

AmCham mreža je jedna od najvećih poslovnih mreža na svijetu koju čine 177 komora širom svijeta. U Crnoj Gori mrežu čini više od 80 kompanija.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.