Postignut DOGOVOR o razoružavanju: Dvije Koreje dogovorile denuklearizaciju poluostrva
Foto: AA

Zvanično okončati Korejski rat

Postignut DOGOVOR o razoružavanju: Dvije Koreje dogovorile denuklearizaciju poluostrva

Dvije Koreje su dogovorile denuklearizaciju poluostrva, ali nisu objavile specifične mjere kojima će to postići.

U zajedničkoj izjavi, nakon današnjeg samita sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una i južnokorejskog Mun Džae Ina, navodi se da su dvije Koreje potvrdile svoj cilj, a to je da “Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja kroz potpunu dunuklearizaciju“, javlja Anadolija.

U saopštenju nije navedeno kakve će konkretne korake Sjeverna Koreja preduzeti u pravcu denuklearizacije.

Takođe, dvojica lidera dogovorili su da se sljedećeg mjeseca sastanu visoke vojne delegacije kako bi se smanjilo neprijateljstvo. U saopštenju dvije Koreje naglašava se da će se zajednički zalagati sa pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i potencijalno Kinom kako bi se zvanično okončao Korejski rat vođen od 1950. do 1953. godine, koji je zaustavljen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Dodaje se da će predsjednik Južne Koreje na jesen doputovati u Sjevernu Koreju, obećavši Kimu da neće biti rata.

Mun i Kim su danas u prekograničnom zajedničkom bezbjednosnom području Panmundžon dogovorili da će se održati ujedinjenje porodica razdvojenih Korejskim ratom i uspostaviti kancelarija za vezu u sjevernokorejskom graničnom gradu.

Južnokorejski predsjednik Mun i sjevernokorejski lider Kim danas su se sastali na istorijskom trećem samitu dvije Koreje i prvom nakon 2007. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.