Preispitati ima li u vezi sa bilbordima u Budvi krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti
Foto: Gov.me

Vlada preporučila VDT-u

Preispitati ima li u vezi sa bilbordima u Budvi krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti

Na reklamnim panoima postavljenim na teritoriji Opštine Budva, kako je saopšteno iz Vlade, istaknute su poruke koje nesumnjivo potenciraju istorijski netačne podatke u vezi sa navodnim oslobodilačkim ulaskom srpske vojske 1918. godine, u Budvu, na Mitrovdan, pa se može zaključiti da je ovakav vid propagiranja istorijskih neistina podržan od strane trenutne vlasti u Budvi.

 Vlada je preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da u vezi sa reklamnim panoima preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obilježja nekog od krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

To je saopšteno nakon sjednice Vlade, koja je usvojila Usmenu informaciju o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve, a koju je pripremilo Ministarstvo kulture.

"Ministarstvo kulture ukazuje da je nepobitna istorijska činjenica da srpska vojska nije oslobodila Budvu, 1918. godine. Na Mitrovdan te godine, u Budvi nije bilo austrougarske vojske, budući da se ista prethodno povukla. Jedini značajniji borbeni kontakt vojske Kraljevine Srbije sa neprijateljem u Crnoj Gori desio se kod Podgorice, u čijem oslobađanju su učestvovali i Crnogorska narodna vojska kao i crnogorski komiti, koji su neprijatelju zadavali gubitke tokom čitave okupacije. Falsifikovanjem istorije omalovažava se Crna Gora, te pokušava osporiti njen građanski koncept. Obilježavanjem navedenog jubileja, evociranjem najbolnijih trenutaka iz odnosa Crne Gore i Srbije, ne doprinosi se unapređenju bliskosti dvije države. U prilog tome govori i činjenica da stotine dokumenata crnogorske, francuske, italijanske, britanske, američke, pa i srpske provenijencije, nesumnjivo potvrđuju činjenicu da je Crna Gora 1918. godine, bila okupirana od strane vojske SHS, koja se ovom prilikom naziva osloboditeljkom Budve.

Iz Vlade navode da "koliko je autoru poznata crnogorska istorija, dovoljno govori sadržaj teksta koji ima svega par rečenica, među kojima je navedeno ime bivšeg crnogorskog ministra i serdara Mašana Božovića, koji je preimenovan u Milana."

"Dakle, stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije vjerodostojan, i kojim se šalju poruke koje nemaju utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je 'oslobođenje Budve', zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države. Srpske trupe u Budvu su ušle tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Stoga, apsolutno je neumjesno vršiti reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda, čiji je naručilac – očigledno svjestan sopstvene neodgovornosti i samih konsekvenci – ostao anoniman. Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv čin, a Vlada Crne Gore neće i ne smije nijemo posmatrati taj i slične postupke", navodi se u Informaciji koju je usvojila Vlada.

Vlada je preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da u vezi sa ovim reklamnim panoima preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obilježja nekog od krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.