Organski sukob Fronta i Demokrata
ilustracija

Sve u korist DPSa

Organski sukob Fronta i Demokrata

Dešavanja koja su ovih dana kulminirala pričom o plagijatu Alekse Bečića i bilbordima koji se pripisuju volji Demokratskog Fronta u Budvi, opet su aktivirala prepucavanja Fronta i Demokrata.

Demokrate optužuju Front da stoji iza onog što oni smatraju Aferom Plagijat a tiče se optužbi da je njihov lider Aleksa Bečić prepisao neke djelove svoga magistarskog rada. Teške riječi koje međusobno razmjenjuju čelnici Fronta i Demokrata, nastavak su sukoba koji je bio aktivan prije predsjedničkih izbora, podsjeća za Kodex politički analitičar Srđa Vukadinović.

“Znamo da prije dogovora oko zajedničkog kandidata te dvije političke opcije međusobno nijesu komunicirale. Prividno se sve to stišalo ali je jasno da je taj sukob mnogo dublji i da je samo bilo pitanje trenutka kada će opet da se pokaže”, konstatuje za Kodex politički analitičar Srđa Vukadinović.

Taj sukob kulminirao je i u lokalu, u Budvi, sve zbog bilborda o njenom oslobođenju. Kriza je postala evidentna a klimave su koalicije u većini opozicionih opština, smatra Vukadinović i dodaje da to zavisi od rukovodstava tih partija na lokalu. Ali računam da će se sada u lokalu više svađati. Lideri partija, biće međusobno veći neprijatelji nego što im je to sadašnja vlast, uvjeren je Vukadinović.

SrdjanVukadinovic

Vukadinović

“Sve ovo pokazuje da je sukob Demokrata i DFa postao organski i da oni međusobno ne mogu sarađivati, makar ne na nivou Podgorice. Računam da će sada biti veći neprijatelji nego što im je to DPS, što DPS dovodi u vrlo lagodnu poziciju što se može i vidjeti po zadovoljstvu njenih lidera koje šire ovih dana. U DPSu su uvjereni da su nadoknadili minus koji su imali u Podgorici u odnosu na opoziciju”, kaže za Kodex politički analiitičar Srđa Vukadinović.

Ta se razlika smanjila već na predsjedničkim izborima, smatra Vukadinović, dok je sad očigledno da su u vladajućoj partiji uvjereni da su nadomjestili nedostajuće glasove u Podgorici. Jer, cjelokupan sukob u opoziciji, da ne govorimo samo o sukobu DFa i Demokrata je jedino u korist DPSa, konstatuje Vukadinović.

“Jasno je da je kriza u opoziciji veća nego što je to bila prije predsjedničkih izbora i pitanje je kako će se ona riješiti. Jasno je da među opozicijom nije moguće postići nikakav dogovor. Štaviše, može se dogoditi da se sada nestabilne lokalne koalicije i u Budvi i u Kotoru i u Herceg novom, pa i u Beranama usijaju”, uvjeren je Vukadinović.

Vukadinović konstatuje da sve što se događa ne čini dobro crnogorskoj opoziciji a treba li ponoviti da je to u korist DPSa. Zbog toga bi crnogorski opozicioni lideri, iako im je to vjerovatno teško, trebali da prihvate makar neke savjete koje im je par puta upućivao i lider vladajuće partije. Među njima je i onaj da sumiraju rezultate sopstvenog djelovanja.

To bi bio dobar početak a trebalo bi da shvate da Đukanović može i da pruži dobar savjet. Ipak je to gdje je svih ovih godina. Baš kao i oni.                

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.