Srbija i Crna Gora na ulazak u EU ne trebaju čekati još sedam godina
Peter Szijjarto

Peter Szijjarto

Srbija i Crna Gora na ulazak u EU ne trebaju čekati još sedam godina

Ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto pozvao je rukovodstvo Evropske unije (EU) da ubrzaju proces integracije Srbije i Crne Gore.

"EU mora biti znatno hrabrija i brža u procesu proširenja na Zapadnom Balkanu. Ove godine trebaju biti otvorena sva poglavlja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom", kazao je Szijjarto za Mađarsku novinsku agenciju (MTI).

Podsjetivši na ranije poruke Evropske komisije da Srbija i Crna Gora ne mogu postati članice EU-a do 2025. godine, šef mađarske diplomacije Szijjarto kazao je da mađarska vlada nije zadovoljna tako sporim procesom širenja.

"Integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je interes cijele Evrope", kazao je Szijjarto i dodao da Srbija i Crna Gora ne trebaju na članstvo čekati još sedam godina.

Szijjarto je komentarisao i nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je kazao da proširenje Evropske unije zavisi o potrebnim reformama unutar Unije.

"Nažalost, ta izjava je dokaz da Zapadna Evropa u pravom smislu ne razumije ovu regiju. Zapadni Balkan je regija koja može ozbiljno uzdrmati evropsku sigurnost, ali može i ozbiljno doprinijeti jačanju sigurnosti u Evropi", poručio je Szijjarto.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.