Međunarodni dan intelektualne svojine: Posvećeni podršci ženama inovatorima

Međunarodni dan intelektualne svojine: Posvećeni podršci ženama inovatorima

Crnogorska nevladina organizacija Luča Institut u saradnji sa Property Rights Alliance i 70 drugih međunarodnih organizacija obilježava danas Međunarodni dan intelektualne svojine, slanjem otvorenog pisma Međunarodnoj organizaciji za intelektualnu svojinu.

 Ove godine žene pronalazači i preduzetnice su u posebnom fokusu. Tim povodom Međunarodna koalicija od preko 70 organizacija je pisala Međunarodnoj organizaciji za intelektualnu svojinu i njenom direktoru Francis Gurry-u kako bi istakli važnost jačanja prava na intelektualnu svojinu i njene zaštite.

U pismu se između ostalog navodi:

„Ovogodišnja tema, Značajna promjena: Žene kao inovatori i kreativci, je od posebne važnosti za naše organizacije. Kroz istoriju intelektualna svojina je igrala  jednu od vodećih uloga u unapređenju prava i sloboda žena širom svijeta. Ostajemo posvećeni podršci ženama inovatorima – jer cjelokupna ovozemaljska civilizacija je na dobitku od nevjerovatnih otkrića koja su potekla iz jakih prava na intelektualnu svojinu.“

Kako je saopšteno iz Luča instituta zaštita prava na intelektualnu svojinu je imperativ za jačanje inovativnosti, preduzetništva i ekonomskog razvoja.

"Kada ova prava nisu obezbjeđena, proizvodi i njihova jedinstvena prepoznatljivost su ugroženi, a samim tim i kvalitet proizvoda je diskutabilan. Takav potez ne samo da smanjuje ekonomske podsticaje, već i inovacije i stvaranje novih tržišta", saopšteno je.

Jačanje prava na intelektualnu svojinu omogućava preduzetnicima da imaju kontrolu nad svojim proizvodom, sadržajem i dizajnom.

Takođe, studije pokazuju da države sa jakim pravom na intelektualnu svojinu imaju veći BDP po glavi stanovnika, ali i veći nivo ekonomske razvijenosti uopšte.

„Nevladina organizacija Luča Institut će nastojati u svom djelovanju da ukazuje na značaj i prilike prava na intelektualnu svojinu u Crnoj Gori. Kroz analize i istraživačke radove ćemo nastojati da ukažemo ne samo crnogorskoj, već i međunarodnoj javnosti na stanje intelektualne svojine u Crnoj Gori“ – rekao je Slobodan Franeta

U čast Međunarodnog dana intelektualne svojine crnogorska nevladina organizacija Luča Institut se pridružuje Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u godišnjoj proslavi ovog značajnog elementa ekonomskog razvoja jednog društva koji podstiče konstantu inovativnost, nove izume i radoznalost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.