Vlada da prihvati ponudu za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja
Foto: Gov.me

Vlada da prihvati ponudu za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, na danas održanoj 11. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio i usvojio Informaciju o javnoj ponudi za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja a.d. objavljenoj od strane Elektroprivrede Crne Gore a.d. Nikšić i preporučio Vladi da prihvati javnu ponudu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za preuzimanje 31,1117% kapitala Rudnika uglja Pljevlja (RUP) koje su u državnom vlasništvu.

Rok za prihvatanje ponude je 15 dana od dana objavljivanja, odnosno do 4. maja 2018, godine u 16h, saopšteno je iz Vlade.

Tokom diskusije ukazano je na činjenicu da je u vlasništvu Crne Gore 31,1117 odsto akcija RUP-a i 57,015 odsto akcija u EPCG, koja je ujedno i najveći kupac uglja proizvedenog u RUP-u sa učešćem koje ne pada ispod 90 odsto te da vertikalna integracija procesa proizvodnje predstavlja optimalno rješenje.

"U materijalu koji je Savjet razmotrio navodi se da je nezavisni procjenitelj Deloitte d.o.o. Beograd izvršio procjenu fer i investicione vrijednosti RUP-a te da je u skladu sa definicijom iz Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 13 (MSFI 13). Fer vrijednost akcije, kao cijena koja bi bila dobijena za prodaju imovine, plaćena za prenos obaveze u redovnoj transakciji između učesnika na tržištu na datum odmjeravanja, iznosila je, prema Izvještaju, na dan 31. decembra 2017. godine 6,40 eura. Investiciona vrijednost akcije, bazirana na potencijalnim poslovnim uštedama u poslovanju, prema Izvještaju, na isti dan je prema Izvještaju 6,90 eura", navodi se u saopštenju.

Cijena akcija po kojoj se sprovodi postupak preuzimanja iznosi 6,40 eura po akciji i utvrdena je u skladu sa Članom 17, stav 4 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Elaboratom o procjeni fer vrijednosti akcija Rudnika uglja AD Pljevlja, koji je takođe sačinio Deloitte d.o.o Beograd.

Javna ponuda sadrži i prag uspješnosti od 51 odsto što znači da se dobrovoljna javna ponuda smatra uspješnom ukoliko EPCG stekne najmanje 2.582.866 akcija ili 51 odsto ukupnog broja akcija RUP-a sa pravom glasa.

U suprotnom, navedeno je u materijalu koji je Savjet usvojio, EPCG neće steći akcije RUP-a prijavljene u postupku dobrovoljne javne ponude za preuzimanje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.