Kosovo traži pomoć od NATO partnera za transformaciju KBS-a u vojsku

Kosovo traži pomoć od NATO partnera za transformaciju KBS-a u vojsku

U organizaciji Ministarstva Kosovskih bezbjednosnih snaga (MKSB) danas je počela 8. konferencija "KBS i partneri", koja je okupila veliki broj vojnih predstavnika zemalja članica NATO-a, kao i ambasadora i vojnih atašea akreditovanih na Kosovu.

Otvarajući konferenciju ministar Kosovskih bezbjedonosnih snaga Rustem Beriša je govoreći o napretku i ciljevima KBS-a naveo da se mnogo radi na integraciji manjinskih zajednica kako bi se prešla propisana kvota od 10 posto, što je i postignuto poslednjom regrutacijom preko 30 Srba sa sjevera Kosova.

“Mnogo smo radili na podizanju naših operacionih kapaciteta kako bi smo KBS pripremili za tranciju u budućnosti. Apelujem da nam pomognete da i Srpska lista shvati novu realnost i da pruži doprinos toj transformaciji”, kazao je Berisha.

Beriša je istako i da KBS teži da se ove godine učlani u Jadransku kartu A5, kao i da se uspostave kontakti sa zemljama koje još uvijek nisu priznale Kosovo.

Istovremeno, premijer Kosova Ramuš Hardinaj je izjavio da su aspiracije Kosova učlanjenje u NATO, te da su Kosovske bezbjedonosne snage, kao i Kosovo, kuća svih zajednica koje u njemu žive, Albanaca, Srba, Turaka, Roma, Ashaklija, Egipćana i Bošnjaka.

“Prošli smo kroz teška vremena u prošlosti i sada gradimo povjerenje. Transformacija KBS-a u novi mandat neće promijeniti osnovu naše države i osnovu misije i vizije našeg društva. Radi se o partnerstvu i jačanju naše istine da su svi u svome domu i KSB je kuća svih koji žive u ovoj zemlji”, kazao je Haradinaj.

A komandant KFOR-a general-major Salvatori Koući je izjavio da KFOR i KBS imaju poseban odnos i brojne zajedničke aktivnosti, među kojima je i vježba Srebrna sablja koja je u toku.

On je naglasio da je KSB nastavio sa svojim intezivnim trenizima i van zemlje, a ima i ekipa koje su uključene u operacijama van Kosova. 

“Da bimo povećali našu misiju i da bi smo imali sigurno Kosovo, KFOR podržava multietničke Kosovske bezbjedonosne snage. Vidjeli smo i na osnovu poslednjih anketa da je KSB jedna od institucija kojoj stanovništvo najviše vjeruje. Želim da pomenem i uspjehe kampanje regrutacje koja je visoko doprinijela uključivanju zajednica u ovu snagu”, kazao je Koući. 

Konferencija "KBS i partneri" će se, kako je najavljeno, fokusirati na godišnje bilateralne planove za 2018. godinu između Ministarstva KBS-a i bilateralnih partnera, kao i na potrebe i zahtjeve KBS-a za dalji razvoj za period 2019/2020. godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.