Leković tvrdi da je obrazloženje Agencije neprihvatljivo, stala na stranu onih koji bježe od transparentnosti
Momo Leković

Leković tvrdi da je obrazloženje Agencije neprihvatljivo, stala na stranu onih koji bježe od transparentnosti

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) odlučila je da stane na stranu političkih partija koje bježe od transparentnosti da bi sakrile bezakonje u svom radu, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Funkcioner te stranke Momo Leković kazao je da je AZLP i zvanično promijenila svoj stav da su i političke partije obaveznici Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Prema njegovim riječima, Agencija je tako izmijenjen stav iskazala konkretnim rješenjem.

"Uz obrazloženje da političke partije nijesu u obavezi da postupaju po zahtjevima za slobodan pristup informacijama i dostavljaju tražene podatke i informacije subjektima u društvu, a posebno nevladinm organizacijama koje imaju pravni i demokratski interes da prate zakonitost rada i političkih partija", kazao je Leković.

Obrazloženje je, kako je naveo, neprihvatljivo sa aspekta opštedruštvenog interesa, jer nema društvene, politčke, pa ni zakonske opravdanosti u stavu Agencije da „političke partije nijesu organi vlasti, a smisao Zakona o slobodnom pristupu informacija je da se omogući kontrola rada subjektima koji vrše javna ovlašćenja u okviru svojih poslova“.

Leković je ocijenio da je nevjerovatno, i za građane Crne Gore neshvatljivo, da AZLP ne priznaje i ne prihvata osnovne principe postojanja i rada političkih partija.

"A to je, saglasno Zakonu, predstavljanje svojih programa građanima radi sticanja njihovog povjerenja sa ciljem osvajanja vlast, a nakon toga formiranja organa vlasti, koji će vršiti javna ovlašćenja", precizirao je on.

 Kako je kazao, ne manje važno za finansiranje rada političkih partija je da se najveći dio sredstava izdvaja iz državnog i budžeta lokalne samouprave, saglasno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. 

"Dakle, nedopustivo je da Agencija želi da onemogući javno praćenje primjene Zakona i načina trošenja sredstava građana Crne Gore opredijeljenih za ove namjene", istakao je Leković.

Zato je, smatra on, neprihvaljivo i društveno opasno zaštititi od odgovornosti političke partije na način da se subjektima koji zbog ostvarenja javnog interesa žele da prate dosljednost primjene Zakona radi sprječavanja zloupotreba i nezakonitog poslovanja, to ne dozvoljava.

"Očito je da se AZLP, opredjeljujući se da li da stane na stranu Ustava i Zakona o slobodnom pristupu informacija ili da zaštiti interes onih političkih subjekata koji upravo nedovoljno poštuju Ustav i zakone ove zemlje, odlučila da stane na stranu političkih partija koje bježe od transparentnosti da bi sakrili bezakonje u svom radu", ocijenio je Leković.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je Agencija promijenila stav o ovom pitanju pod snažnim pritiskom Demokratske partije socijalista (DPS).

"Nakon što su, aktivnošću MANS-a, otkrivene zloupotrebe upravo te partije u prikupljanju sredstava iz privatnih izvora, gdje su navodno najveći doprinos obezbjeđenju sredstava za izbornu kampanju DPS-a dali najsiromašniji slojevi društva u Crnoj Gori", dodao je Leković.

Kako je naveo, Demokratska Crna Gora očekuje da će svi politički subjekti, čije se finansijsko poslovanje i ukupan politički rad temelji na Ustavu i Zakonu, nastaviti dosljednu saradanju sa svim društveno odgovornim subjektima, a posebno sa predstavnicima nevladinog sektora.

 Leković je poručio da je, u namjeri da svoj rad učini potpuno javnim, Demokratska Crna Gora otvorena za saradnju sa nevladinim organizacijama.

"Iz tih razloga smo definisali principe saradnje sa MANS-om na način da ukupnu finansijsku dokumentaciju, koju saglasno Zakonu dostavljamo Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprječavanje korupcije, dostavljamo i toj NVO", dodao je Leković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.