Urađena prva kompletna transplantacija penisa i mošnica
Ilustracija

Urađena prva kompletna transplantacija penisa i mošnica

Vojniku koji je ranjen u eksploziji u Avganistanu urađena je prvi put na svijetu kompletna transplantacija penisa i mošnica, bez testisa, saopštili su zvaničnici bolnice „Džons Hopkins“ u američkom gradu Baltimoru.

Operacija je trajala 14 sati, donator je bila preminula osoba, a ranjeni vojnik, koji je tražio da ostane anoniman, oporavio se od operacije i očekuje se da će ove nedelje biti pušten iz bolnice, prenosi Rojters.

„Kada sam se probudio posle operacije, konačno sam se osjetio normalnije s određenim nivoom samopouzdanja“, rekao je vojnik, čije državljanstvo nije otkriveno.

U saopštenju bolnice navodi se da je u timu, koji je operisao vojnika 26. marta, bilo devet plastičnih hirurga i dva hirurga urologa.

Ljekarski tim je izvršio transplantaciju cijelog penisa, mošnica bez testisa i dijela abdominalnog zida.

AP navodi da se očekuje da će pacijent povratiti urinarne, a na kraju i seksualne funkcije.

Međutim, kako transplantacija nije uključivala testise donatora, to znači da nije moguća reproduktivna funkcija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.