Omerović: Mihajlović otpadnik i dvostruki izdajnik, čudi me da Crvena zvezda i Partizan ne dobiju imena 'četnik' i 'kokarda'
Draža Mihailović

Omerović: Mihajlović otpadnik i dvostruki izdajnik, čudi me da Crvena zvezda i Partizan ne dobiju imena 'četnik' i 'kokarda'

Srbija- Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kritikovao je prijedlog POKS-a da Vojna akademija dobije ime Draže Mihailovića.

Kako kaže, Mihailović je "otpadnik i dvostruki izdajnik".

Omerović je u saopštenju naveo da je Mihailović "izdao otadžbinu i svog vrhovnog komandanta kralja jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije".

"Kako bi taj čovjek mogao biti primjer vojnicima koji moraju izvršavati naredbe a ne da ih preispituju? Kada bi neko u Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu ili Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku bi išao u ludnicu, a u zatvor sigurno", naveo je Omerović, prenosi Beta.

Omerović je upitao zašto oni koji stoje iza prijedloga o imenovanju Vojne akademije ne predlože da se "neki trg ili ulica u Beogradu nazovu po Nikoli Kalabiću ili da se neko obanište zove po Momčilu Đujiću". 

"Čudi me da se nijesu sjetili da promijene i nazive dva najveća sportska društva, Crvene zvezde i Partizana i da ti omraženi komunistički nazivi ponesu imena 'četnik' i 'kokarda'. Tako bi barem bili dosljedni, ovako ispadaju smiješni", naveo je predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. 

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najavio je juče da će Skupštini Srbije uputiti amandman na Prijedlog zakona o vojnom obrazovanju kojim se predlaže da Vojna akademija ponese ime komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, prenosi Beta. 

"Najznačajniji francuski vojni orden Ratni krst koji mu je 1943. godine dodijelio general Šarl de Gol, kao i posthumno odlikovanje Legija zasluga prvog stepena, koje 1948. godine dobio od američkog predsjednika Harija Trumana, kao i još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svjetskog rata najbolja su preporuka za ovu odluku", naveo je POKS. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.