Marković: Veće plate i penzije od 2020. godine
Marković odgovarao na pitanja poslanika

Premijerski sat

Marković: Veće plate i penzije od 2020. godine

Vlada Crne Gore nije se zaduživala za tekuću potrošnju niti to ima u planu, a od 2020. godine očekuje budžetski suficit, veće plate i penzije i bolji životni standard, poručio je danas premijer Duško Marković.

Marković je u Skupštini u okviru Premijerskog sata odgovarao na pitanja poslanika. 

Odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodraga Radunovića, kakvi su efekti nedavne transakcije 500 miliona euroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, Marković je kazao da je mjerama Vlade unaprijeđen kreditni rejting Crne Gore i da je emisija euroobveznica od 500 miliona bila je do sada najpovoljnija za Crnu Goru. 

"Ovu emisiju karakteriše skoro tri puta veće interesovanje, oko 1,5 milijardi eura", kazao je Marković i dodao da je Vlada tako postojeći dug zamijenila povoljnijim. 

"Tom transakcijom smanjen je pritisak na javne finansije tokom srednjoročnog perioda, omogućeno je da se dio realizovanih sredstava od oko 100 miliona eura iskoristi za isplatu obaveza u naredne dvije godine i tim umanje potreba za zaduživanjem", kazao je Marković i podsjetio da Crnu Goru čeka kreditni aranžman sa Svjetskom bankom od 200 miliona eura, prenosi Anadolija.

Marković je kazao i da se Vlada Crne Gore nije zaduživala za tekuću potrošnju, niti to ima u planu. 

"Tokom 2020. očekujemo suficit u budžetu, a time i prostor za dalju otplatu duga, a to će stvoriti sredstva za nove razvojne projekte koji će donijeti ekonomski rast i bolji standard građanima", zaključio je Marković. 

Država je na dobrom putu, kazao je Marković, i dodao da će ova godina biti bolja od 2017. 

"Da u 2020. uđemo u budžetski suficit, a javni dug spustimo na 60 odsto BDP-a. Vjerujem da će tada biti veće i plate i penzije i da će životni standard biti značajno veći nego danas", poručio je Marković. 

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije Mićo Orlandić tražio je od Markovića da ocijeni napredak Crne Gore u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije i koji su prioriteti po oblastima u narednom periodu. 

"Izvještaj EK pokazuje da je Crna Gora lider u regionu, kada je riječ o reformama koje sprovodimo u pravom smjeru", kazao je Marković. 

GetImage2
"Poslata jasna poruka ko se brine o građanima i ko je partner Briselu"

On je naglasio da se proces evropskih integracija ne tiče samo Vlade i koalicije koja je konstituiše, već svih snaga u crnogorskom društvu. 

„Stoga ukazujem i na potrebu povratka opozicije institucionalnom djelovanju, kako bismo unaprijedili izborni okvir u skladu sa onim što je konstatovano i u ovom Izvještaju. Takođe, pozivam organizacije nevladinog i civilnog sektora da podršku za zajednički i konstruktivan rad ne traže na drugim adresama pored ovih legitimnih i domaćih“ – istakao je premijer Marković, poručivši da su vrata njegovog Kabineta i Vlade uvijek otvorena i za njih, i za zainteresovane pojedince, ali i za sve građane. 

Saopštio je i da Izvještaj demantuje sve one koji su mislili da se može zaustaviti ili usporiti crnogorski put ka EU. 

"Poslata je i jasna poruka građanima ko se brine o njihovim interesima i ko je partner Briselu. U jednom i u drugom slučaju to su Vlada, Skupština i drugi državni organi, koji vode ovaj proces. Ovaj detalj ukazuje i na one pojave i snage u Crnoj Gori koje pojedinačne interese stavljaju ispred interesa građana i Crne Gore", kazao je Marković. 

On je poručio da će Crna Gora do kraja godine otvoriti preostala poglavlja. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.