Stanković i Šehović potpisali Sporazum za obavljanje društveno-korisnog rada

Stanković i Šehović potpisali Sporazum za obavljanje društveno-korisnog rada

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i ministar prosvete dr Damir Šehović potpisali su Sporazum u cilju obavljanja društveno korisnog ili humanitarnog rada.

 Ovim sporazumom uređuju se uslovi pod kojima osumnjičena lica obavljaju određeni društveno korisni ili humanitarni rad, a nakon potpisivanja tužilac Stanković je zahvalio Ministarstvu prosvjete na razumijevanju ove teme i poželio da saradnja bude uspješna i služi kao primjer da je kohezija u radu državnih organa najbolji put ka sigurnijem i boljem društvu.

Sporazumom je, kako je saopšteno, omogućeno da se lice kome je rješenjem državnog tužioca utvrđena obaveza obavljanja određenog društveno korisnog ili humanitarnog rada ne isključi iz društva, već da razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice.

A sve to uz pomoć i nadzor zajednice i radom na koji je dobrovoljno pristao.

Tužilaštvo i Ministarstvo saglasni su da će se obavljanjem društveno korisnog ili humanitarnog rada koji se vrši u okviru nadležnosti Ministarstva, postići koristan rad za društvenu zajednicu.

 „Koristim ovu priliku i da se zahvalim Ministarstvu prosvjete koje je prepoznalo značaj zaključenja današnjeg sporazuma i buduće saradnje na planu realizacije krivično procesnog mehanizma odloženog krivičnog gonjenja. Navešću podatak da je tokom 2017. godine, pred državnim tužilaštvima putem ovog instituta okončano 659 predmeta i da je u korist humanitarnih organizacija i javnih ustanova uplaćeno 273.581,00 eura, te da je putem ovog instituta, a na ime naknade štete oštećenima, uplaćeno 22.146,57 eura.”, kazao je Stanković.

Podrazumijeva se da će se poslovi pomenutih lica opredijeliti vodeći pri tome računa o starosnoj dobi, polu, stručnoj spremi.

Dodatno, biće određeno lice koje je dužno da prati obavljanje društveno korisnog ili humanitarnog rada, vodi evidenciju i po završetku obavljanja društveno korisnog ili humanitarnog rada od strane osumnjičenog, podnese konačan izvještaj državnom tužiocu - saopteno je iz Tužilaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.