Premijera predstave „Kučka“- Arpad Šiling ponovo u Zetskom domu

Priča o porodici i odnosima koji grade i ruše veze među nama

Premijera predstave „Kučka“- Arpad Šiling ponovo u Zetskom domu

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom će se 28.aprila odigrati premijera predstave „Kučka“ sa početkom u 20 sati. Ovaj komad režirao je jedan od vodećih evropskih reditelja Arpad Šiling, po tekstu koji je napisao sa Evom Zabežinski.

Igraju: Nada Vukčević, Srđan Grahovac, Zoran Vujović, Stevan Radusinović i Vule Marković. 

Nakon internacionalnog proboja komada Dokle pogled seže, jedan od vodećih evropskih reditelja opet režira u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Iza intrigantnog naslova krije se priča o muškarcima, o tome da ih određuju odnosi sa ženama u njihovim životima.

"Šiling je na scenu postavio porodične priče i pitanje- zašto ne možemo živjeti srećno jedni sa drugima? Iako bi porodica trebalo da bude utočište, neki je ne žele, a neki, opterećeni frustracijama,  ne razumiju njene izazove, naročito u vremenu kada je pozicija žene promijenjena jer- „ Šta će muškarac učiniti sa testosteronom sada kada više ne mora ići da lovi po šumama? Šta sa tim da žena može raditi bilo koji posao baš kao muškarac i  otvoreno reći da ne želi da rađa?".

Ono što veže ovaj komad sa hit predstavom koja je obilježila prethodnu teatarsku godinu, jeste način Arpada Šilinga da uobliči tekst baziran na glumačkim improvizacijama, ovoga puta zajedno s Evom Zabežinski.

„Zbog ovoga je teško muškarcu i ženi da se upoznaju, da žive zajedno, da osnuju porodicu, jer se bojimo onog drugog. Iz tog razloga je veoma teško reći - u redu, želim da živim sa tobom jer te volim. Plašimo se jer smo frustrirani, a te frustracije nosimo iz porodice, od majki, sestara, braće, očeva. Za mene je bitna pozicija žene- interesantno je da je Lidija vođa ovog projekta, znamo da u istočno evropskom društvu nije uobičajeno da je žena vođa.

 Najprije smo osmislili likove i situacije koje smo objasnili glumcima. Koristio sam improvizacije, ali mi je bio bitan ženski ugao Eve Zabežinski. Ovdje imamo striktnu dramaturgiju i psihološki je složenije u odnosu na našu prethodnu predstavu. Rekao sam glumcima da želim da idem dalje, da izgradim  likove od početka do kraja i jaku dramaturgiju, imali smo ideju šta tačno želimo“, rekao je reditelj Arpad Šiling o procesu nastanka teksta.

„Drugi poziv Arpada Šilinga osjećam kao važan poziv na iskorak u umjetnosti i društvu. Poziv na iskonsko, iskreno, promišljeno, posvećeno, kreativno i hrabro razmišljanje. Poziv na ulazak u neophodnu temu današnjice- temu porodice i njenih najtananijih odnosa. Porodica je refleksija svih nas, naših sreća i nesreća, naših malih života i velikih očekivanja, naših snaga i nemoći. Kako da se sačuvamo svi zajedno?“, kazala je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom o ponovnom  dolasku Šilinga u teatar na Cetinju.

Centralna tema drame je uloga žene u društvu- što naravno podrazumijeva i preispitivanje uloge muškarca, a sve to na poligonu jedne zabačene željezničke stanice na kojoj  Nada sama čeka voz. Njeno prisustvo snažno utiče na muškarce koji pristižu, izbijaju na površinu njihova dobra i loša iskustva sa ženama koja su i razlog zašto su  postali baš takvi kakvi jesu.

„U ovom komadu vidimo i muškarce koji smatraju da ako ne mogu da izgrade odnos sa ženom , da je veoma lako mozemo nazvati „kučkom“, jer ona ne igra njihovu igru. Ovakvo razmišljanje proističe iz loših iskustava i uspomena, ali ne samo sa ženama nego i sa muškarcima. Ovaj provokativan naslov navodi ljude da dođu i da razmišljaju o čemu se radi, da li je riječ o prostituciji, ali nije- riječ je o muškarcima koji se nalaze u nevolji i pokušavaju da izađu iz nje. Veoma je interesantno kako žena u predstavi pokušava da razumije njihove probleme. To je kao istraga u kojoj pokušava da sazna prošlost ovih muskaraca, njihove odnose sa ženama, drugim muškarcima, očevima“, pojasnio je reditelj Arpad Šiling.

Predstava „Kučka“ biće premijerno izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom 28. aprila, a reprizno igranje je dan kasnije, 29. aprila. Tim ove predstave, koja je već selektovana  za  Festival Drama, Ljubljana, u Slovenskom narodnom gledališču- 28. maja, čine i prevodilac sa mađarskog Kata Đarmati, asistent reditelja Mirko Radonjić,  menadžer produkcije Ildiko Sagodi i organizator Nataša Božović. Ova produkcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom podržana je od strane EU Creative Europe, u okviru projekta EU Collective plays!.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.