Unapređenje saradnje između Crne Gore i Evropske unije u oblasti saobraćaja
Foto: MSP

Nurković - Orav

Unapređenje saradnje između Crne Gore i Evropske unije u oblasti saobraćaja

Ministar Osman Nurković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, gospodinom Aivom Oravom.

Ministar Nurković je izrazio zahvalnost za svu dosadašnju podršku i pomoć koju je Crna Gora dobila od Evopske Komisije, ističući da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva jedan od najvećih korisnika instrumenata za podršku investicijama koji se zemljama Zapadnog Balkana obezbjeđuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i Instrument za pretpristupnu podršku (IPA), ali da su evidentne duge procedure realizacije sredstava odobrenih iz EU fondova zbog čega je često ugrožena planirana dinamika realizacije projekata, koji moraju biti realizovani u skladu sa domaćim propisima. 

Na sastanku je posebno bilo riječi o realizaciji ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, u vezi sa kojima je ministar Nurković podsjetio na nedavno potpisani "Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva" sa kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC), čija kopija je danas i predata gospodinu Oravu, kao izraz nastojanja da se osigura primjena principa transparentnosti. 

Istaknuto je da potpisivanjem ovog Memoranduma kompanija CRBC nije ničim dovedena u povlašćeni položaj, da je to samo kompanija koja je prva izrazila interesovanje, što je i razumljivo jer je već prisutna na tržištu, na projektu autoputa Bar-Boljare. 

Nurković je podsjetio da je nedavno pozvao sve zainteresovane subjekte da ispolje svoje interesovanje i predlože svoje uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, a na bazi najbolje međunarodne prakse, uz poštovanje principa jednakog tretmana, slobodne konkurencije i nediskriminacije i zamolio za pomoć kako bi ovaj poziv stigao do što većeg broja renomiranih evropskih kompanija. U tom smlislu Nurković je naglasio: „Očekujemo veće prisustvo evropskih kompanija kod realizacije ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, kako bismo u punom smislu osigurali poštovanje principa konkurentnosti i definisanje optimalnih uslova realizacije, naglašavajući da nema povlašćenih, da su cijene i rokovi realizacije, kvalitet rada, iskustvo i referentnost jedine preporuke koje će se vrednovati“. 

„Sama činjenica da se Republika Srbija u realizaciji projekta Beograd-Južni Jadran približila granici sa Crnom Gorom podstiče rast interesovanja potencijalnih partnera, finansijera i izvođača radova za realizaciju dijela projekta kroz Crnu Goru, te više ne može biti upitna realizacija ovog projekta“ – ističe Nurković.

Orav je zahvalan na ukazanoj prilici za razgovor o saradnji u oblasti saobraćaja, ističući da EU godišnje u Crnoj Gori troši 35 miliona eura, pri čemu se značajan dio odnosi na saobraćajnu infrastrukturu. Ukazao je na značaj predstojeće implementacije Ugovora o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope, kao i predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan, zakazanom za 17. maj u Sofiji.

Na kraju sastanka je izražena obostrana spremnost i želja za dalje unapređenje saradnje, ali istaknut je i značaj jačanja kadrovskog potencijala, što se procijenjuje kao posebno važan razvojni faktor nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. 

Sastanku je prisustvovala i mr Angelina Živković, državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i gospodin Hermann Spitz, rukovodilac Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.