Đukanović: Jokić i Ivanović imaju puno pravo da se zaštite od optužbi i uvreda
Foto: PR Centar

Đukanović: Jokić i Ivanović imaju puno pravo da se zaštite od optužbi i uvreda

Kolege predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića na neprimjeren način su ispolitizovali rezultate pilot-istraživanja Centra za akademski integritet, pa je razumljiva potreba osnivača ove NVO Bojane Jokić i Filipa Ivanovića da napuste organizaciju, kazao je izvršni direktor Centra za akademski integritet Mitar Đukanović.

Jokić i Ivanović, ističe on, imaju puno pravo da se "kao pristojni ljudi zaštite od 'medijskog blata' optužbi, insinuacija i primitivnih uvreda" koje su, kako je rekao, ovih dana primili u toj NVO.

"Nažalost, naši osnivači nisu jedini šokirani metodama kojima se gdin Bečić služi kako bi izbjegao da preuzme ličnu odgovornost za plagiranje tuđeg rada", kazao je Đukanović.

Đukanović je dostavio i reakciju Borisa Divjaka, autora studije „Privatizacija državnog kapitala u Bosni i Hercegovini“ iz 2009. godine, čiji je rad Bečić, kako Đukanović tvrdi, plagirao u svojoj disertaciji. 

ObraanjeBorisaDivjaka

"Prije svega, želim da čestitam "Centru za akademski integritet" na vrijednom radu i rezultatima koji su vidljivi, već i na ovom primjeru. Vjerovatno znate da sam aktivista Transparency International-a i da se već 20-ak godina zalažem za maksimalnu transparentnost i odgovornost, posebno javnih zvaničnika. Utoliko više imam razloga da vam odgovorim. Ma koliko da je sramotno, ponašanje kakvom je pribjegao i g. Bečić je postalo simptomatično po čitavom Balkanu. Ovakvih slučajeva je više među poslanicima i ministrima u BiH, ali i u Srbiji i Hrvatskoj. Moj rad je objavljen u sklopu šire studije Transparency International BiH i nosi ne samo logo i ime organizacije, nego naravno i moja autorska prava. Ovom temom sam se bavio od 1996.g. i upravo 2006-2009.g. sam objavljivao sumarne radove koji su obuhvatili čitav period moje analitike privatizacije u BiH (počelo je još kad sam radio kao mlađi istraživač u Direkciji za privatizaciju Republike Srpske 1996-1997). Kad neko pokuša tako da prisvoji znanje koje vam nije ‘palo u krilo', osjećate se poniženo. Tim prije je značajan vaš rad i zalaganje. Udruženja i pojedinci kao što je vaš NVO “Centar za akademski integritet” obavljaju ono što nažalost naše akademske institucije ili ne rade ili ne žele da rade", stoji u poruci Divjaka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.