Šefovi diplomatija G7 zauzeli jedinstven stav protiv Rusije
Foto: Reuters

Braniće svoje demokratije

Šefovi diplomatija G7 zauzeli jedinstven stav protiv Rusije

Šefovi diplomatija zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 zauzeli su na sastanku u Torontu jedinstven stav protiv Rusije navodeći da će braniti "svoje demokratije" protiv miješanja u izborne procese za šta optužuju Moskvu.

Kanadska ministarka Kristija Frilend ocijenila je da Rusija treba da bude kažnjena jer je diskreditovala izbore u nekoliko zapadnih zemalja, kao i zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji.

Britanski ministar Boris Džonson ocijenio je da su njegove kolege unutar G7 pokazale "veliku solidarnost" nakon što su snage SAD, Velike Britanije i Francuske bombardovale vojna postrojenja u Siriji poslije optužbe da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska, prenosi Beta.

Ministri se nijesu izjasnili o nuklearnom sporazumu šest velikih sila sa Iranom, a do 12. maja američki predsjednik Donald Tramp treba da odluči da li SAD ostaje pri tom sporazumu ili ga napušta.

G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.