Ministarka Sekulić na otvara CEFTA konferenciju
Dragica Sekulić

Sjutra u hotelu Hilton

Ministarka Sekulić na otvara CEFTA konferenciju

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvoriće konferenciju „Trgovinskim olakšicama u CEFTA regionu ka zajedničkom EU tržištu” koja će sjutra, 25. aprila biti održana u hotelu „Hilton“ sa početkom u 09 sati.

Pored ministarke Sekulić, konferenciju će otvoriti predsjednik Privredne komore Crne Gorer (PKCG) Vlastimir Golubović i direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U okviru konferencije biće održana tri panela, i to: „Međunarodni pravni okvir za olakšanje trgovine”, „Izazovi u prekograničnoj trgovini u CEFTA regionu” i „Na putu ka zajedničkom EU tržištu”, u okviru kojih će govoriti predstavnici Svjetske banke, Evropske komisije, privrednih komora Regiona, CEFTA Sekretarijata, GIZ-a, Nacionalnog komiteta za olakšice Crne Gore, uprava carina naše zemlje, Moldavije, Srbije, uprava za bezbjednost hrane Crne Gore i Makedonije, EU SEED projekta.

Na konferenciji će biti prezentovane obaveze koje su propisane Sporazumom o trgovinskim olakšicama STO, Dodatnim protokolom 5 uz CEFTA 2006, kao i one iz procesa EU integracija. Cilj je da se ukaže na značaj unapređenja ekonomskih odnosa u regionu, posebno u dijelu pojednostavljivanja i harmonizacije dokumenata i procedura na graničnim prelazima.

Iz Ministarstva ekonomije podsjećaju da, prepoznajući potrebu olakšanja trgovine, odnosno prometa roba preko granica, potpisnice sporazuma CEFTA 2006 su 26. maja 2017. godine usvojile Dodatni Protokol 5. Njegova primjena znači da će odredbe Sporazuma o trgovinskim olakšicama biti obavezujuće i za one potpisnice CEFTA koje još nijesu članice Svjetske trgovinske organizacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.