Gubitak partnera ubrzava psihičko propadanje
Foto: Ilustracija

Zahtijevaju posebnu podršku

Gubitak partnera ubrzava psihičko propadanje

Starije osobe koje izgube bračnog partnera mogu biti izloženije mentalnom propadanju tokom sljedećih godina, pa zahtijevaju dodatnu podršku i praćenje, pokazalo je istraživanje.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo gotovo 7.000 sredovječnih i starijih osoba, uočeno je slabljenje mentalnih funkcija kod svih, ali je ono ubrzanije i više izraženo kod onih kojima je preminuo bračni partner. Pri tome, eventualno ponovno stupanje u brak nije uticalo na brzinu i obim mentalnih promjena, prenosi Hina. 

Istovremeno, viši stepen obrazovanja ili barem jedan živi brat ili sestra su, kako se čini, bili zaštita od slabljenja mentalnih funkcija povezanih sa smrću bračnog partnera, naveo je tim naučnika u radu objavljenom u časopisu "American Journal of Geriatric Psychiatry". 

"Svima nam je jasna važnost kognitivnih funkcija kod starijih osoba", kaže voditeljka istraživnja Gijeon Kim sa Univerziteta Čung-Ang u Seulu.

 "I dok je bilo očekivano da će smrt bračnog partnera uticati na mentalne funkcije, bili smo fascinirani otkrićem zaštitnog učinka visokog obrazovanja ili barem jednog živog brata ili sestre", rekla je ona. 

U okviru ispitivanja teorije da stres doprinosi kognitivnom propadanju, a da smrt bračnog partnera povećava stres, naučnici su analizirali podatke o 6.766 Amerikanaca starijih od 50 godina, koji su bili obuhvaćeni istraživanjem koje je trajalo od 1996. do 2012. godine. 

Kognitivne funkcije procjenjivane su na osnovu nekoliko zadataka, među kojima je ponavljanje niza riječi odmah ili nešto kasnije, brojanje unazad i sposobnost da se imenuju predmeti, kao i američki predsjednici i potpredsjednici. Od ukupnog broja ispitanika, njih 2.742 postalo je udovac ili udovica, a, u grupi starijih od 70 godina, većina je do kraja istraživanja izgubila bračnog partnera. 

Rezultati kognitivnih testiranja konzistentno su bili za više od pola boda niži za udovce odnosno udovice, u poređenju sa njihovim vršnjacima čiji su bračni parovi bili živi. Uz to, svaka dodatna godina nakon smrti bračnog partnera pogoršavala je rezultat kognitivnog testiranja za četvrtinu boda. 

"Usamljenost povezana sa smrću bračnog partnera može da igra značajnu ulogu u mentalnom propadanju, a živi brat ili sestra, odrasla djeca ili prijatelji mogu da pruže društveno okruženje koje djelimično sprječava slabljenje mentalnih funkcija", kaže Ana Sundstrom sa švedskog Univerziteta Umea, koja nije učestvovala u istraživanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.