Investitori iz regiona pokazuju sve veće interesovanje za crnogorski kamen
Foto: Ilustracija

Da li će inicijative preći u investicije?

Investitori iz regiona pokazuju sve veće interesovanje za crnogorski kamen

Investitori iz regiona su u prethodnom periodu iskazali veliko interesovanje za građevinski kamen sa područja Crne Gore, naročito iz primorskog dijela, pa u Ministarstvu ekonomije vjeruju da će postojeće inicijative prerasti u vrijedne investicije.

Od 26 mineralnih nalazišta na teritoriji Crne Gore, čak 20 čeka da bude valorizovano kroz eksploatacije. Do toga bi moglo doći nakon stvaranja neophodnih uslova sa državnog i lokalnog nivoa.

“Očekujemo da će postojeće inicijative prerasti u vrijedne investicije i dodatno privući investitore ne samo iz regiona Zapadnog Balkana, već i šire”, kazali su u Ministarstvu.

Ipak, na pitanje da li u skorije vrijeme planiraju izdavanje koncesija za mineralne sirovine koje se još ne koriste, nijesu precizno odgovorili.

“Državnim planom eksploatacije mineralnih sirovina predviđena je izrada opšteg plana i plana eksploatacije pojedinih nalazišta, koja podrazumijeva sve lokacije, vrste i kvalitet, kao i ovjerene rezerve”, naveli su u Ministarstvu, pozivajući se na Državni plan eksploatacije mineralnih sirovina od 2019. do 2029, koji treba da bude izrađen do kraja ove godine.

Na teritoriji Crne Gore, od utvrđenih 26 lokacija sa mineralnim sirovinama, trenutno se eksploatiše šest mrkolignitni ugalj, mrki ugalj, ruda crvenog boksita, ruda olova i cinka, arhitektonski ili ukrasni kamen i tehničko-građevinski kamen.

Ranije su, kako ukazuju u Ministarstvu, eksploatisana nalazišta devet sirovina. U pitanju su cementni laporac, tuf i ruda barita u Pljevljima. Opekarska glina vađena je takođe u Pljevljima, ali i u Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Danilovgradu i Tivtu. Bentoniti su dobijani iz Crmnice, bigar iz Šavnika, ruda bijelih boksita na Cetinju, šljunak i pijesak glacijalnog porijekla vađeni su na Žabljaku, a morska so u Ulcinju.

“Deset vrsta koje nijesu eksploatisane odnose se na treset, naftu i gas, rude žive, hroma, titana, gvožđa, bakra, a tu su i dolomiti, kvarcni pijesak, rožnaci i gips”, istakli su u Ministarstvu.

Prema preliminarnim podacima za ovu godinu, u januaru je izvezeno 6,9 miliona eura obojenih metala, a u februaru 12 miliona. Što se tiče prošle godine, vrijednost izvezenog obojenog metala je bila 71,9 miliona eura ili 19,35 odsto od ukupnih 371,5 miliona eura izvoza.

Izvor: CdM/Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.