Tusk danas u posjeti Crnoj Gori: Susret s Markovićem u Podgorici
Donald Tusk

EU najpouzdaniji partner

Tusk danas u posjeti Crnoj Gori: Susret s Markovićem u Podgorici

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk posjetiće danas Crnu Goru.

Njega će popodne u Podgorici dočekati u Vili Gorica predsjednik Vlade Duško Marković.

Predsjednik Evropskog savjeta dolazi u Crnu Goru u okviru posjete državama Zapadnog Balkana, a radi priprema za samit Evropske unije i zapadnog Balkana, koji se održava 17. maja u glavnom gradu Bugarske.

"Poruka našim prijateljima je jasna: EU je i nastaviće da bude najpouzdaniji partner cijelome regionu. Kao najveći investitor, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju bugućnost građana. Naš Samit treba da potvrdi evropsku perspektivu regiona", izavio je ranije Tusk.

Tusk, koji priprema i predsjedava zasijedanjima vođa EU želi da u susretu s čelnicima zemalja Zapadnog Balkana naglasi "već opipljive ključne obime i brojke u međupovezanosti EU i Zapadnog Balkana", prenijeli su izvori bliski predsjedniku Evropskog savjeta.

On će to potkrepiti podacima koji govore, kako je rečeno, da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i da je "najbolji zalog i obećanje za bolju budućnost građana tog područja".

Tusk dolazi i sa stavom EU da susret 17. maja u Sofiji sa vođama Zapadnog Balkana treba da "opipljivo doprinese povezanosti s EU i unutar regiona", a biće to i prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s Unijom.

Tusk će u Crnu Goru doći iz Tirane, a nakon toga posjetiće Srbiju.

Njegov boravak je planiran na Kosovu u četvrtak 26. aprila odakle istog dana odlazi za Bosnu i Hercegovinu. Posljednjeg dana balkanske turneje u petak 27. aprila boraviće u Makedoniji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.