Đukanović će predati krivičnu prijavu protiv Bečića
Mitar Đukanović, foto: PR centar

Đukanović će predati krivičnu prijavu protiv Bečića

Univerzitet Crne Gore jedini može da utvrdi da li je rad Alekse Bečića plagijat ili ne, kazao je za Antenu M Bečićev mentor i profesor na Ekonomskom fakultetu Milan Lakićević.

Navodi NVO Centar za akademski integritet u vezi sa magistarskim radom Alekse Bečića su indicije koje treba veoma jasno i precizno provjeriti, kazao je Lakićević.

"Provjerama ovih navoda se mora isključivo baviti akademska zajednica – UCG u skladu sa svojim pravilima i procedurama. Tek nakon toga akademska zajednica može dati svoj stručni stav, kojim će nešto biti demantovano ili potvrđeno. Ja kao mentor niti tvrdim niti mogu tvrditi da je magistarski rad kolege Bečića plagiran ili da nije plagiran. Prema tome zaključak da sam ja apsolutno ustvrdio da je rad orginalan je proizvoljno interpretiran.

Takođe, moram istaći da je kolega Bečić bio savjestan i odgovoran student i na osnovnim i na postdiplomskim studijama te da ja ne očekujem da bi on kršio akademska pravila i kodeks. Takođe smatram da u rješanje ovog problema ne treba uključivati dnevnu politiku već da je to isključivo stvar Univerziteta", kazao je Lakićević.

Izvršni direktor NVO Centar za akademski integritet Mitar Đikanović je kazao da cijeni rezerve koje je u Lakićević iskazao prema pitanju autentičnosti magistarskog rada mr Alekse Bečića.

"U tom smislu, koristimo priliku da se javno složimo sa stavom profesora Lakićevića da su naši navodi „indicije koje treba veoma jasno i precizno provjeriti“, te da se tim indicijama „mora baviti isključivo akademska zajednica“. Stoga je naša NVO danas Sudu Časti Univerziteta Crne Gore danas predala zahtjev za formiranje stručne komisije za provjeru autentičnosti magistarskog rada mr Alekse Bečića. Uz taj zahtjev, priložili smo kompletan dokazni materijal (ukupno 13 dokumenata) korišćen u našoj analizi. Priloženi materijal proslijedili smo i svim predavačima na Ekonomskom fakultetu UCG", saopštio je Đukanović.

On je istakao i da ta NVO podržava apel profesora Lakićevića da ovo pitanje ostane van dnevne politike.

"Naše udruženje se, u svim svojim saopštenjima povodom ovog slučaja, trudilo da ničim ne doprinese politizaciji ove teme, govoreći isključivo o dokazima koji potkrjepljuju naše zaključke. Nažalost, u politikantskoj reakciji naših sagovornika bilo je insinuacija vezanih ne samo za našu NVO, već i za autorski integritet gđe Mice Kozlik, iz čijeg je magistarskog rada, po našim tvrdnjama, Aleksa Bečić prepisivao.

Bečićeve partijske kolege implicitno su optužili gđu Kozlik za plagijat", kaže Đukanović.

S tim u vezi, reagovao je dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju Panevropskog Univerziteta Apeiron, Prof. dr Sanel Jakupović:

„To su neozbiljne špekulacije. Stojimo iza svakog našeg rada. Mi, na Panevropskom Univerzitetu Apeiron, već godinama provodimo ispitivanja autentičnosti predatih magistarskih disertacija preko Epherus softvera za provjeru autentičnosti. Nemamo nikakve bojazni u vezi autentičnosti magistarskog rada Mice Kozlik, kao ni u vezi bilo koje disertacije odbranjene na našem Univerzitetu.“

Sjutra će, u ime te NVO Mitar Đukanović Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici predati krivičnu prijavu protiv mr Alekse Bečića.

"Nadamo se da će taj čin doprinijeti da se pitanje autentičnosti Bečićeve partijske teze izmjesti iz domena dnevnopolitičkog prepucavanja u primjereniji kontekst", zaključuje Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.