Igor Lukšić predložen za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju

Sa mandatom od 2022. do 2024. godine

Igor Lukšić predložen za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju

Igor Lukšić nominovan je za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) sa mandatom od 2022. do 2024. godine, odlučeno je na 10. godišnjem sastanku Savjeta danas u Sloveniji na Brdu kod Kranja.

Na održanom sastanku prihvaćen je godišnji izvještaj ove organizacije za 2017-2018. godinu, kao i nominacija Majlinde Bregu za sljedeću generalnu sekretarku Vijeća na mandat od 2019. do 2021. godine.

Na sastanku, kojim su zajednički predsjedavali Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju i Matej Marn, u ime slovenačkog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), razmatrane u aktivnosti Vijeća, aktuelnosti na polju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi (JIE), kao i predstojeći izazovi.

Učesnici godišnjeg sastanka su se zahvalili sadašnjem generalnom sekretaru Vijeća Goranu Svilanoviću na njegovom nezamjenjivom doprinosu u službi regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi tokom prethodnih skoro šest godina njegovog mandata na ovoj funkciji.

Predstavljajući godišnji izvještaj, Svilanović je rekao da će ovo izdanje izvještaja pokazati jačanje Vijeća u periodu 2017-2018. godina, kojeg potpomaže snažan i efikasan Sekretarijat.

„Čast mi je biti na čelu organizacije koja je istinski u regionalnom vlasništvu i okrenuta ka budućnosti. Ne bismo mogli preći ovaj dug put da nije bilo odlučne podrške odgovarajućih vlasti i ministarstava svih učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Zahvalan sam vam za smjernice i spremnost da pomognete kod nedoumica i izazova, uz snažnu opredjeljenost i odlučnost da nastavimo sa vizijom snažnijeg, bolje povezanog i vitalnijeg regiona“, rekao je Svilanović.

Svilanović je čestitao Bregu i Lukšiću na nominacijama za dužnost generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju i poželio im puno uspjeha u budućem radu. Izrazio je spremnost da, tokom prelaznog perioda, pomogne svojoj nasljednici kako bi se osigurao nesmetan prenos dužnosti.

Svjesni izvanrednih kvaliteta kandidata za mjesto generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, Majlinde Bregu iz Albanije i Igora Lukšića iz Crne Gore, a na zajednički prijedlog Albanije i Crne Gore, Odbor političkih direktora Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi saglasio se da, u duhu konsenzusa, predlože uzastopne mandate na mjestu generalnog sekretara ove organizacije za Majlindu Bregu kao generalnu sekretarku ove organizacije na mandat od 2019. do 2021. i za Igora Lukšića kao generalnog sekretara organizacije na mandat od 2022. do 2024. godine. Mandat Majlinde Bregu počinje 1. januara 2019. 

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju zahvalio se slovenačkom predsjedavanju i svim učesnicima na podršci i doprinosu unaprijeđenju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi putem ove organizacije tokom proteklih skoro šest godina.

Prilikom predstavljanja aktivnosti slovenačkog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i najave završnih skupova na visokom nivou, Marn je čestitao Savjetu za regionalnu saradnju na deset godina marljivog i posvećenog rada i odličnim rezultatima koje je organizacija do sada postigla. Zahvalio se generalnom sekretaru Svilanoviću za dva izvanredna mandata na toj dužnosti.  

„Savjet je izrastao u organizaciju koja je istinski u regionalnom vlasništvu sa važnom ulogom u oblastima od zajedničkog interesa. Tokom slovenačkog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi radili smo zajednički na jačanju regionalne saradnje, zbližavajući nas kako bismo ostvarili prošlogodišnje geslo – Jugoistočna Evropa za budućnost.“

Godišnji sastanak su zajednički organizovali Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju i Slovenija kao predsjedavajuća Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Sastanak se održava zajedno sa sastankom ministara vanjskih poslova i samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.