Utvrditi odgovornost u slučajevima privatizacije Hotela Avala i izgradnje šetališta u Petrovcu
Mijomir Pejović, foto: Pr Centar

Utvrditi odgovornost u slučajevima privatizacije Hotela Avala i izgradnje šetališta u Petrovcu

Demokratska Crna Gora apelovala je na Specijalno državno tužilaštvo da preuzme neophodne aktivnosti u cilju utvrđivanja krivično pravne odgovornosti onih koji su, kako je saopšteno, u slučajevima privatizacije Hotela Avala i izgradnje šetališta u Petrovcu, državi nanijeli višemilionsku štetu.

Poslanik u Skupštini opštine Budva i potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Mijomir Pejović, je na pres konferenciji, povodom privatizacije Hotela Avala i izgradnje šetališta u Petrovcu, apelovao na Specijalno državno tužilaštvo da preuzme neophodne aktivnosti, u cilju efikasnije rješavanja tih predmeta.

 „Ni gotovo punu godinu, javnost nema nikakvih informacija šta se dešava sa ovim predmetima. Možemo nažalost zaključiti da Specijalno državno tužilaštvo nije podiglo optužnice protiv odgovornih lica u ovim predmetima, jer da jeste, za to bi se znalo“, istakao je Pejović, prenosi PR Centar.

On je rekao da se iz izvještaja o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2017. godinu, koji su dostavljeni Vladi Crne Gore, ne može doznati ishod tih predmeta.

„Sumnjam da je u statističkom podatku izvještaja Specijalnog državnog tužilaštva, od 664 predmeta u kojima je pokrenut izviđaj, ostalo u provjerama 357 predmeta. Precizinije, ostalo je znatno više od polovine neriješenih predmeta“, istakao je Pejović.

Prema njegovim riječima, podatak o plaćenim komunalijama za hotel Avala, koje su, kako je rekao, iznosile znatno više nego sama cijena hotela, ukazuje na zloupotrebe koje su izvršene u ovom postupku.

„Demokratska Crna Gora ne vidi nijedan opravdan razlog da Specijalno državno tužilaštvo u ovako važnom predmetima, kakvi su šetalište u Petrovcu i slučaj Avala, ni nakon dužeg niza godina ne donosi odluku o pokretanju postupka pred nadležnim sudom za utvrđivanje krivično pravne odgovornosti onih pojedinaca koji su Budvi i Crnoj Gori nanijeli višemilonsku štetu“, rekao je Pejović.

On je podsjetio da je 2011. godine, kao odbornik u Skuštini opštine Budva, ukazao da je cijena za izgradnju šetališta u Petrovcu, od prvobitno ugovorenih dva miliona, naknadnim aneksima povećena na više od osam miliona eura.

Kako je Pejović istakao, neophodno je da Specijalno državno tužilaštvo saopšti javnosti da li je u predmetu privatizacije Hotela Avala korišćena međunarodna pravna pomoć.

„Demokrate smatraju da se nikako ne smije zanemariti, ni zaboraviti pljačkaška privatizacija hotela Avala. Uz dobro poznate činjenice, da je Hotel Avala prodat za samo 3,2 miliona eura, iako je bio procijenjen na nekoliko puta veći iznos, na postupak njegove privatizacije posebno svjetlo je bacio jedan od suvlasnika kompanije Beppler & Jacobson, koja je kupila Hotel Avalu, Igor Lazurenko. On je pred sudom u Londonu detaljno opisao kako je tekla procedura kupovine Hotela Avala“,  kazao je Pejović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.