Detaljna istraga o kreditiranju propalog avioprevoznika
Ilustracija

Državna pomoć i za AlItaliju

Detaljna istraga o kreditiranju propalog avioprevoznika

Nije samo državna pomoć kojom je crnogorska Vlada omogućila nacionalnoj avio kompaniji Montenegroerlajnz da preživi jedina takva na udaru Evropske Komisije.

Nacionalni avioprevoznici već duže od deceniju kubure sa promjenama na tržištu i gomilaju gubitke. Što veća kompanija to veći gubici. Crnogorska Vlada nije dozvolila da nagomilani gubici nacionalnog avioprevozniika budu i njegov kraj a to nijesu dozvolili ni Italijani.

Evropska komisija je otvorila detaljnu istragu kako bi procijenila da li državna pomoć Alitaliji u ukupnom iznosu od 900 miliona eura stvarno državna pomoć i da li je u skladu s pravilima EU za pomoć preduzećima u teškoćama. Prilikom otvaranja istrage Komesarka Margret Vestager poručila je da Komisija ima obavezu da obezbjedi da krediti dati u državama članicama budu u skladu sa pravimila EU o državnoj pomoći. 

Alitalia je italijanski prevoznik u vlasništvu konzorcijuma Compagnia Aerea Italiana - CAI (51% akcija) i Etihad Airvais (49%). Alitalia je već nekoliko godina u finansijskim poteškoćama.  24. aprila 2017. osoblje kompanije Alitalia odbacilo je plan smanjenja troškova, zbog čega su akcionari odlučili da ne obezbjede dodatna sredstva za kompaniju. Kao rezultat toga, Alitalija je 2. maja 2017. dobila stečajnu upravu shodno italijanskom zakonu o stečaju.

1454422165580

U cilju obezbeđivanja finansiranja Alitalije tokom perioda stečajne administracije, italijanska država odobrila je Alitaliji kredit u vrijednosti od 600 miliona eura u maju 2017. godine. U oktobru 2017. godine taj kredit je povećan za dodatnih 300 miliona eura. Stečajna uprava uporedo sa tim započela je tendersku proceduru u cilju pronalaženja kupca za imovinu Alitalije.

U januaru 2018. godine, Italija je obavjestila Evropsku Komisiju da je ukupni zajam države od 900 miliona eura za Alitaliju u stvari pomoć za njeno spasavanje u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći, a to su Smernice pomoći za spašavanje i restrukturiranje Komisije. Ovo je uslijedilo nakon brojnih pritužbi koje je Komisija primila u 2017. godini, u kojima se tvrdi da kredit predstavlja državnu pomoć koja nije u skladu sa važećim propisima EU.

IBIXPAirbusA321112Alitalia31797985201

Trenutno mišljenje Komisije je da taj državni zajam može predstavljati državnu pomoć. Sada će dalje istražiti da li zajam zadovoljava uslove iz Smjernica. Komisija brine da trajanje kredita, koji se proteže od maja 2017. godine do najmanje decembra 2018. godine, premašuje maksimalno trajanje od 6 meseci koje je dozvoljeno za kredit za spašavanje u skladu sa Smjernicama. Štaviše, Komisija sumnja da pomoć Alitaliji nije ograničena na minimum koji je neophodan.

Komisija će sada istražiti dalje, kako bi utvrdila da li su ove tužbe istinite. Otvaranje detaljne istrage pruža svim zainteresovanim stranama mogućnost da je komentarišu i ni na koji način ne prejudicira ishod. Prema pravilima EU o državnoj pomoći, javne intervencije u korist kompanija mogu se smatrati oslobođenim od državne pomoći kada se vrše pod uslovima koje bi privatni operater prihvatio pod tržišnim uslovima (princip tržišne ekonomije). Ako se ovaj princip ne poštuje, javne intervencije uključuju državnu pomoć u smislu člana 107 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, jer pružaju ekonomsku prednost korisniku koju njegovi konkurenti nemaju. Kriterijumi za ocjenu javnih intervencija u preduzećima u teškoćama su utvrđeni u Smernicama za spašavanje i restrukturiranje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.