Svjetski dan intelektualne svojine u Crnoj Gori obilježiće nizom aktivnosti
Foto: PR Centar

Svjetski dan intelektualne svojine u Crnoj Gori obilježiće nizom aktivnosti

Svjetski dan intelektualne svojine u Crnoj Gori biće obilježen nizom aktivnosti od 26. aprila do 28. maja, kojima će biti ukazano na značaj intelektualne svojine i neophodnost zaštite prava autora i srodnih prava.

To je saopštila direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu, Valentina Radulović, u okviru „Dana otvorenih vrata“ te institucije, najavljujući da će 26. aprila, Zavod organizovati obilježavanje Svjetskog dana intelektualne svojine u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

“Tada će u hotelu Hilton biti održan seminar o autorskim i srodnim pravima. Ističemo da će predstavnici WAIPO-a, eksperti iz oblasti autorskog i srodnih prava, osim na seminaru, biti sjutra i prekosjutra u Zavodu za intelektualnu svojinu, gdje ćemo razgovarati sa predstavnicima više institucija u Crnoj Gori, koji se, zajedno sa Zavodom, bave zaštitom prava na intelektualnu svojinu“, poručila je Radulović prenosi PR Centar.

Pema njenim riječima, Zavod ima za cilj podizanje nivoa svijesti o značaju intelektualne svojine, neophodnosti zaštite prava autora, bez obzira da li se, kako je navelam radi o umjetnicima ili naučnim istraživačima, inovatorima ili bilo kojoj vrsti prava intelektualne svojine.

„To je prilika da vrlo detaljno proučimo čitav zakon i da, ukoliko procjenimo da ima mjesta za izmjene i dopune, to i uradimo“, poručila je Radulović.

Prema njenim riječima, na seminaru će, osim eksperata, prisustvovati predstavnici kolektivnih organizacija iz Brisela, Ženeve, Londona, kao i iz država regiona, sa značajnim predstavnicima iz oblasti autorskih i srodnih prava.

„Od 26. aprila do 28. maja, dana kada Zavod bilježi deset godina postojanja rada, obilježavaće se mjesec intelektualne svojine u Crnoj Gori. To će biti jedna kampanja koju organizuje Zavod za intelektialnu svojinu, uz podršku WAIPO-a“, navela je Radulović.

Ona je kazala da će 4. maja Zavod ugostiti srednjoškolce koji žele da tog dana sprovedu praksu u toj instituciji, a 16. maja biće održan događaj, koji će, kako je najavila, okupiti više od 100 učesnika na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

„Na UCG će 16. maja biti organizovano dešavanje koje će okupiti predstavnike studenata, akademske zajednice i Zavoda, kao i stručnjake iz oblasti autorskih i srodnih prava. Tu ćemo, na visokom nivou, otvoriti sve značajne teme, ne samo autorskih i srodnih prava, već i drugih prava iz oblasti intelektualne svojine“, poručila je Radulović.

Ona je najavila da će Radna grupa, koja je, kako je podsjetila, formirana u sklopu Ministarstva ekonomije, organizovati akciju na kojoj će ukazati na važnost kupovine originalnih proizvoda, u odnosu na krivotvorene.

„Na svečanosti 28. maja biće prikazan dokumentarni film koji će pokazati deset godina rada Zavoda, i zavod će takođe potpisati memorandume o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i Privrednom komorom, kao i bilateralne sporazume sa zainteresovanim državama“, pojasnila je Radulović.

Najboljem istraživaču i autoru najboljeg eseja će, kako je kazala, biti uručene WIPO nagrade.

„Čitav mjesec je zapravo posvećen intelektualnoj svojini, ali naše aktivnosti se neće zaustavti na tome. Dan nakon obilježavanja jubileja rada Zavoda, biće održan seminar posvećen geografskim oznakama, a sredinom jula će biti organizovana dva okrugla stola. Ovo je godina vrlo intenzivnih aktivnosti u promociji intelektualnih prava“, najavila je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.