Kladionice pretekle bivše gigante po broju radnika

Kladionice pretekle bivše gigante po broju radnika

Zvanično najveći poslodavac u Crnoj Gori je kompanija Voli u kojoj je tokom 2017. godine radilo 1.865 zaposlenih, prema izvještaju koji je poslat Poreskoj upravi.

Kako je prosječan broj zaposlenih prošle godine iznosio 182.000, to znači da je u Voliju radilo nešto više od jedan odsto ukupnog broja zaposlenih, pišu Vijesti.

Na drugom mjestu je takođe trgovački lanac Mercator – Idea sa 1.468 zaposlenih. Na trećem i četvrtom mjestu su energetske kompanije – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) sa 1.346 radnika i Elektroprivreda (EPCG) sa 941 zaposlenim.

CEDIS je u vlasništvu EPCG, a da nije došlo do podjele bivše EPCG ona bi bila glavni poslodavac.

Glavni graditelj dionice autoputa Smokovac – Mateševo, China Road & Bridge Corporation (CRBS) nije predala poslovni izvještaj za 2017. godinu, pa se ne može znati koliko je imala zaposlenih.

Ona se sigurno nalazi među prva četiri poslodavca u 2017. godine, jer je 2016. zvanično prijavila tačno 1.200 radnika.

Na petom mjestu nalazi se još jedna državna kompanija Pošta Crne Gore sa 884 zaposlenih, a zatim novi trgovački lanac HDL Laković sa 840 radnika.

Na još dva mjesta nalaze se trgovačke kompanije – lanac kioska Tabacco press ima 825 zaposlenih a Domaća trgovina – Aroma 799.

Na devetom mjestu je Rudnik uglja Pljevlja sa 792 radnika, a zatim slijedi niz državnih kompanije – Željeznička infrastruktura sa 790, Aerodromi Crne Gore sa 761, Javni servis RTCG sa 731 i Institut „Simo Milošević” igalo sa 710 radnika.

Tek na 14. mjestu je prva kompanija koja se bavi proizvodnjom i preradom – Plantaže, koje su prošle godine imale 665 zaposlenih.

Nakon nje slijedi jedna od najvećih hotelskih grupa Montenegro stars sa 661 radnikom.

Među 15 najvećih kompanija po broju radnika nema nijednog bivšeg industrijskog giganta, a samo jedna je iz sjevernog regiona – Rudnik uglja.

Kao što se može vidjeti najveći poslodavci su trgovačke i državne monopolističke kompanije.

Kombinat aluminijuma u stečaju nije predao izvještaj pa se ne zna tačan broj zaposlenih. Ranije su iz Uniproma, koji upravlja kompanijom, saopštavali da u tom bivšem gigantu sada radi oko 550 radnika.

U Toščeliku, nekadašnjoj Željezari Nikšić, čiji je vlasnik sada turska Tosjali grupa, ima 319 zaposlenih. U Nikšićkoj pivari Trebjesa radi 235, a bivšim Rudnicima boksita, sada Uniprom metalima, 29 radnika.

Najveća državna hotelska grupa Budvanska rivijera ima 542 radnika. Dva dijela nekadašnje Luke Bar sada zajedno imaju 578 radnika, od čega je u državnoj Luci Bar 247 a u privatizovanim kontejnerskim terminalima – Port of Adria još 331 zaposleni.

Najveća naftna kompanija Jugopetrol ima 111 zaposlenih, a glavni podizvođač na dionici autoputa kompanija Bemax 145 radnika.

U ovim podacima o brojevima zaposlenih ne računaju se oni radnici koji su radno angažovani kod tog poslodavca, ali preko takozvanih agencija agencija za posredovanje ili pozajmljivanje radnika.

Radnici koju su zaposleni preko tih agencija, najčešće zbog toga da bi poslodavci izbjegli obavezu da ih nakon dvije godine angažuju po ugovoru na neodređeno, statistički se vode kao radnici tih agencija.

Tako agencija za posredovanje Employer „ima” 820 radnika, Dekra 788, a CRBO „zapošljava 650…

 Kladionice pretekle bivše gigante

Jedna od privrednih grana koja raste proteklih godina su igre na sreću. U 38 firmi koje priređuju igre na sreću u kladionicama, kazinima, automat klubovima ili na internetu, a koje su predale izvještaje za prošlu godinu, radi 1.991 zaposleni.

To je više nego zajedno u Kombinatu aluminijuma, Željezari, Boksitima, Trebjesi i Plantažama.

Najviše zaposlenih u igrama na sreću je u kazinu – hotelu Maestral 289, a zatim u lancu kladionica Sporting 280. Slijede Lob sa 215, Multimat 199, Vezuv 187 radnika…

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.