Ekspertkinja UN će izvršiti procjenu stanja u oblasti ljudskih prava starijih u CG
ilustracija

Ekspertkinja UN će izvršiti procjenu stanja u oblasti ljudskih prava starijih u CG

Nezavisna ekspertkinja UN za prava starijih Rosa Kornfeld-Mate će od 23. do 30. aprila 2018. godine boraviti u Crnoj Gori, gdje će, u okviru svoje prve zvanične posjete, izvršiti procjenu stanja u oblasti ljudskih prava starijih u zemlji.

„Ova posjeta pruža priliku da se izvrši procjena sprovođenja nacionalnih i međunarodnih standarda koji se tiču prava starijih, identifikuju dobre prakse i daju preporuke kako da se prevaziđu postojeći jazovi“, kazala je nezavisna ekspertkinja uoči posjete Crnoj Gori.
 
„Naročito sam zainteresovana za nedavno finalizovanu Strategiju razvoja  sistema socijalne zaštite starijih za period od  2018. do 2022. godine“, dodala je ona.

Gospođa Kornfeld-Matte je prva Nezavisna ekspertkinja kojoj je Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija povjerio zadatak da prati, izvještava i savjetuje o promovisanju i zaštiti prava starijih. Takođe je ključna članica Ženevske grupe prijatelja za ljudska prava starijih, saopšteno je iz Sistema UNa u Crnoj Gori. 
 
U posjetu Crnoj Gori dolazi na poziv Vlade Crne Gore, a tokom sedmodnevne misije razgovaraće sa predstavnicima Vlade, državnih institucija, nevladinih organizacija i ostalima koji se bave pitanjima od značaja za starije.

 Kornfeld-Mate će predstaviti preliminarne zaključke na kraju posjete 30. aprila a u septembru 2018. godine finalne nalaze i preporuke za Crnu Goru u okviru svog izvještaja Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.