Narodna kuhinja na Koniku: Da li sendvič i jogurt koštaju 2.5 eura?
Sendvič za ručak, Foto:Banka Hrane

Žalbe korisnika

Narodna kuhinja na Koniku: Da li sendvič i jogurt koštaju 2.5 eura?

Banka hrane Crne Gore je zatražila je od Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sekretarijata za socijalni rad Podgorice, Centra za socijalni rad Podgorice, Opštine Podgorice i gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića objašnjenja vezano za rad Narodne kuhinje na Koniku,

Sagovornici volontera Banke hrane koji su kristili usluge te Narodne kuhinje ispričali su dobijaju sendviče sa salamom za ručak i jogurt jednom sedmično. Nekada  dobiju i mesni narezak a makarone sa sirom su ručak jednom sedmično .

"Kažu da se hrana posle sat- dva stajanja ukisjeli u zimskom periodu ( šta će tek biti kada temperature budu veće", prenose iz Banke hrane tvrdnje svojih sagovornika.
Požalili su se da je hrana nekada je i nekuvana ali i nekad masna i slana tako da je neki korisnici sa zdravstven problemima ne mogu koristiti.

"Bilo je pritužbi da dobijaju malo hljeba uz ručak. Imamo podatak  da je uobičajeno da je kao prilog salata od kupusa uz jelo koji se dijeli  po nekoliko dana tako da i boju promijeni.Po tenderu ne bi trebalo biti tako", kažu iz Banke hrane.

IMG4455
Foto:Banka Hrane

Majke su se požalili Banki hrane da hrana nije adekvatna potrebama djece u razvoju niti kvalitetom a ni količinski.

Tim povodom su iz te fondacije nadležnima uputili pitanja u nastavku:

1.Da li je opravdano da korisnici Narodne kuhinje na Koniku za ručak dobiju sendvič, pa makar to bilo jednom sedmično ?
2.Da li sendvič i jogurt koštaju 2.5 eura? Da li makaroni  sa "sirom", kupus salata i pola malog hljeba koštaju 2.5 eura i koliko iznosi cijena koštanja jednog obroka koji obezbijeđuje kompanija koja je izabrana na tenderu za Narodnu kuhinju ?
3.Zašto postoji objekat  i oprema Narodne kuhinje ako se spremanje namirnica dešava u okviru druge kompanije? Zar ne bi bilo povoljnije ( niža cijena ,bolji kvalitet i kvantitet obroka da se sprema u objektu koji je izgrađen i opremljen za tu namjenu?)
4.Ko vrši provjeru kvaliteta obroka , da li smatrate da je sendvič i makaroni sa sirom adekvatan obrok i u skladu sa tenderom?(koliko često se vrši provjera kvaliteta, ako se to radi? )
5. Koji su razlozi da se samo jedna kompanija prijavi na tender za Narodnu kuhinju, po vama ?
6.Koji su razlozi da porodica ne prima ručak za sve članove porodice (nisu mala djeca u porodici već tinejdžeri)?
7. Imamo porodice kojima pomažemo i nalaze se na listi čekanja za obrok Narodne kuhinje. Koliko je prosječno čekanje ?

Iz Banke hrane navode da se u Na­rod­noj ku­hi­nji na Ko­ni­ku u ovoj go­di­ni di­je­li­  600 obro­ka dnev­no. Dodaju da je obaveza Narodne kuhinje da najugroženije porodice dobijaju svakodnevno go­to­va je­la koja imaju čorbastu osno­vu od pa­su­lja, gra­ška, bo­ra­ni­je, mi­je­ša­nog po­vr­ća ili tje­ste­ni­ne sa pri­lo­gom.

"Tu treba biti i me­so, sla­ni­na, pi­le­ti­na, ko­ba­si­ce ili mlje­ve­no me­so mi­ni­mum 200 gra­ma, kao i sa­la­te ti­pa pa­ra­dajz, kra­sta­vac, ze­le­na sa­la­ta, luk mi­ni­mal­ne ko­li­či­ne 120 gra­ma, te hljeb gra­ma­že 200 gra­ma pi­še u ten­de­ruKao i ra­ni­je go­di­na na ten­der Glav­nog gra­da pri­ja­vi­la se sa­mo fir­ma „Kings & ko”. Oni će za 549.887 eura pri­pre­ma­ti, dos­ta­vlja­ti i ser­vi­ra­ti je­la za ko­ri­sni­ke na­rod­ne ku­hi­nje. U pi­ta­nju su go­to­va je­la ko­ja će ova fir­ma do­sta­vlja­ti za pe­ri­od od 365 da­na . Lako smo mogli izračunati da cijena jednog obroka iznosi 2.5 eura", istakli su iz Banke Hrane.   

Napominju da obrok u Narodnoj kuhinji pri Hramu obezbjeđuje slične obroke koji koštaju jedan euro te zatražili od nadležnih da objasne ovu razliku.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.