Demokrate iznijele nove dokaze i poručile da će pasti tužbe zbog klevetanja
Momo Koprivica

Nije Bečić prepisivao, već Mica Kozlik

Demokrate iznijele nove dokaze i poručile da će pasti tužbe zbog klevetanja

Došli smo do novih dokaza, koji pokazuju da je ono što je prezentovano u kvaziistraživanju na press konferenciji “Centra za akademski integritet” gola neistina, kazali su iz Demokrata nakon što je direktor ove NVO, Mitar Đukanović kazao da nije siguran da Demokrate znaju razliku između fusnote i bibliografije.

“Đukanović je iznio golu neistinu,  zlonamjernu, tendecioznu i sračunatu s ciljem da nanese ličnu i političku štetu Aleksi Bečiću i Demokratama”, smatraju iz ove partije.

slika1

Kako dodaju, i danas nastavljaju da razbijaju organizovanu kriminalnu grupu za prevare, spregnutu između djelova DF-a i djelova DPS-a.

“Ono do čega smo došli u međuvremenu, a što nam je bilo jasno na samom početku ovog kriminalnog akta koji smo raskrinkali, dokazuje da su prevaranti u ovom udruženom kriminalnom poduhvatu vrlo svjesno u sav tekst za koji su rekli da se preklapa sa tekstom drugih autora uvrstili i: pravilno citirani tekst u radu Bečića, sa navedenim fusnotama; parafraze drugih autora sa jasno navedenim uvodom na samom početku rečenice odakle se parafrazira i sa dodatnim navođenjem izvora u bibliografiji; opštepoznate pojmove; navođenje zakonskih izvora; pa čak i sama imena nekih autora, i tome slično”, navode iz Demokrata.

Još juče su, kako napominju, saopštili da program Turnitin, koji su prevaranti koristili u njihovom kvaziistraživanju, nije softver koji, sam po sebi, detektuje plagijat, već samo program koji detektuje riječi ili njihov niz koje se preklapaju.

slika2

“Prvi primjer pokazuje zlu namjeru i direktan umišljaj prevaranata da javnost dovedu u zabludu. Naime, oni su dio teksta, koji je Bečić pravilno citirao iz djela „Korporacijsko upravljanje u teoriji i praksi privatizacije“, autora Lojpura i Lakićevića, što se i na slici vidi kao prva fusnota rada na 11. strani, naveli kao dio koji je Bečić, kako prevaranti kažu, prepisao iz rada Mice Kozlik. Dakle, Bečić je pravilno citirao izvod iz djela čiji su koautori njegov mentor i još jedan član komisije pred kojom je branio svoj magistarski rad, a prevaranti to poturaju kao kopiranje Mice Kozlik. Prije će biti da je Mica Kozlik plagirala Lojpura i Lakićevića, jer ugledni profesori Ekonomskog fakulteta u Podgorici, koji se dugo godina zapaženo i uspješno bave tom temom, sigurno nisu prepisivali od Mice Kozlik. Ovo znaju i prevaranti, ali su se odlučili da prospu perje, jer znaju da ga je lakše prosuti nego pokupiti. No, častan čovjek ne smije dozvoliti da takvo ponašanje prođe nekažnjeno”, objašnjavaju iz Demokrata.

Dodaju i drugi primjer.

“I opet, Bečić u svom radu, kroz fusnotu 52, pravilno citira navod iz rada trojice autora, Estrina, Nuti i Uvalića, o pozitivnim aspektima masovne vaučerske privatizacije. I kao na prošlom primjeru, prevaranti to svrstavaju u plagijat. I na ovom primjeru se jasno očituje, a to je ono što prevaranti znaju, da preklapanje teksta ne znači u isto vrijeme i plagiranje. Uostalom, kao što smo već rekli, prevaranti su u samom kvaziistraživanju u vidu napomene to i naveli, ali onda sve i dalje navode kao plagijat”, kažu oni.

Bečić je, kako pojašnjavaju, na strani 77 svog magistarskog rada pravilno citirao Zakon o svojinskim odnosima, član 419 što možete pogledati na fotografiji.

slika3

Koprivica je kazao da o „providnosti prevare“ govori i dokaz da je Bečić na strani 77 magistarkog rada pravilno citirao Zakon o svojinskim odnosima, član 419, a da su „prevaranti i taj dio uvrstili u plagiranje“. 

„Ovo su samo tri primjera iz mora onih koja nedvosmisleno dokazuju da je na djelu manipulativna, smišljena, dugo planirana i organizovana akcija koju su vodili djelovi DF-a i DPS-a, a sve sa ciljem da Milo Đukanović i u drugom izbornom procesu stekne protivpravnu, nepoštenu i njemu svojstvenu prednost“ rekao je Koprivica. 

Potpredsjednik Demokrata saopštio je, pokazavši video, da je „lažna analiza Bečićevog rada“ završena 31.12.2017, iako je udruženje Centar za akademski integritet osnovano 18. marta ove godine:

"Jasno je da je ovo pripremljeno u susret predsjedničkim izborima, a zaustavljeno u trenutku kada se saznalo da Aleksa Bečić neće biti kandidat za predsjednika"

Koprivica je kazao da se nedvosmisleno da utvrditi da to nije nikakvo istraživanje, već „falsifikat i uradak UDBE, djelova DF-a i DPS-a“. On je Centar za akademski integritet nazvao „filijalom DF-a“. 

Koprivica je najavio da će protiv izvršnog dirktora ove NVO Mitra Đukanovića i menadžera kampanje DF-a Feđe Pavlovića, koji je učestvovao u istraživanju, podnijeti krivičnu prijavu Vrhonom državnom tužilaštvu. 

„Sad je van svake sumnje da su Feđa Pavlović, menadžer kampanje DF-a i Mitar Đukanović, aktivista DF-a, formirali organizovanu kriminalnu grupu koju čini više lica iz DF-a i DPS-a, sa ciljem protivpravnog uticaja na volju birača uoči izbora. Oni su izvršili niz krivičnih djela u sticaju. Osnovano se sumnja da su ova lica, kao članovi organizovane kriminalne grupe za prevare i protivpravno vršenje uticaja na volju birača, poslali pisma građanima Herceg Novog u kojima su sadržane uvrede i klevete, sračunate s ciljem diskreditacije Demokrata uoči izbora u ovom gradu“, saopštio je Koprivica. 

On je rekao da Demokrate očekuju da se oglasi i NVO Centar za građansko obrazovanje koja će „na potpuno nepristrasan i profesionalan način utvrditi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem“.

„I ovo je jedan od načina da se on pokuša osujetiti i blokirati u sprovođenju vrlo važnih političkih aktivnosti. Kao drugo, nije prirodno da on brani samog sebe. Ja sam tu kao potpredsjednik partije i prije svega kao neko ko se bavio naučno-istraživačkim radom i radio na Univerzitetu. Treće, imaćete i njegovo otvoreno pismo i  obraćanje javnosti sa svim činjenicama“, kazao je. 

Koprivica je rekao da su je DF za kampanju predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića uplatio nula eura, a Demokrate i URA sve finansijske obaveze izvršile u potpunosti i blagovremeno. Saopštio je i da je DF obišao nula domaćinstava, a Demokrate i URA 20.000 u kampanji za Bojanića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.