Rakčević: DF-u i DPS-u ostavljamo identitetske matrice, naš zadatak je slobodna Podgorica
Luka Rakčević

Rakčević: DF-u i DPS-u ostavljamo identitetske matrice, naš zadatak je slobodna Podgorica

Smiješno je komentarisati javne istupe portparola Demokratskog fronta (DF) Jovana Vučurovića, koji u maniru Demokratske partije socijalista (DPS) lokalnu, realnu i konkretnu priču izmješta u simboličku ravan, pa dok Milo Đukanović nameće narativ odbrane države, prebrojavajući četnike i partizane, Vučurović u fokus lokalnih izbora u Podgorici pokušava ubaciti pitanje crkve, nacije i druga identitetska pitanja, dok njegov Demokratski front (DF) paralelno vodi najprljaviju kampanju protiv Demokrata i pokreta URA, kao najsnažnije koalicije i najvećeg garanta promjena u Podgorici, ukazao je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević.

Vučurović je ranije kazao da URA i Demokrate “napadaju SPC i da su za rušenje crkve na Rumiji“, kao i da nisu “dovoljno pomagali kampanji“ Mladena Bojanića.

“Dok je DF svojim imaginarnim kandidatom ultimativno mahao mjesecima i trošio dragocjeno vrijeme, Demokrate i URA su konstruktivno pokušavali doći do opozicionog dogovora, nakon kojeg su zajedničkom kandidatu pružile maksimalnu finansijsku i infrastrukturnu podršku, u skladu sa dogovorom. Toliko o “istini“ Vučurovića. Sa druge strane, dok Demokrate i URA pokušavaju jačati i stimulisati multinacionalni sklad u Crnoj Gori, DF svojim nacionalističkim izlivima samo reprodukuje matricu vlasti i jača pozicije DPS-a. I zbog toga je logična nervoza vječite političke simbioze DPS-DF, zbog stvaranja nove građanske i proevropske koalicije za 21. vijek. Jer, dok god su jedni drugima alternativa, u Crnoj Gori neće biti promjena“, ukazao je Rakčević.

Rakčević podsjeća da će, uprkos nacionalističkom plesu DPS-a i DF-a, ali i izuzetno prljavoj kampanji koja je već krenula, njihova koalicija u fokus vratiti lokalne probleme “na bazi kojih bi svaka normalna politička snaga trebala da vodi kampanju, za predstojeće lokalne izbore“.

“Dok DPS i DF budu zamajavali javnost četnicima i partizanima, mi ćemo predstavljati naš superiorni program i viziju Podgorice 21. vijeka. Katastrofalna trodecenijska politika od našeg grada stvara mjesto bez duše i identiteta, uništava sve resurse, betonira prostor i povlađuje privilegovanim tajkunima, zbog čega imamo posebnu obavezu prema građanima da predstojeću kampanju posvetimo upravo tim problemima koji muče ovaj grad. Da pričamo o Bloku V, kasarni Morača, Njegoševom parku, o kapitalnim projektima, ekonomskom oporavku i komunalnim problemima, zelenim površinama i vraćanju građana u fokus odlučivanja. To je naša dužnost i naša obaveza, ali i nastavak realne politike koju godinama baštinimo. A vječitim partnerima DPS-u i DF-u ostavljamo svu prljavštinu trodecenijskog političkog ambijenta, koji su zajedno stvarali“, ukazao je Rakčević.

Rakčević, koji se godinama bavi pitanjima urbanog planiranja u Podgorici i koji je važio za predvodnika opozicione borbe protiv izgradnje solitera u Bloku V, betoniranja prostora nekadašnje kasarne ”Morača“ i uništavanja većeg dijela Njegoševog parka, podsjeća da se kampanja u Podgorici “mora posvetiti upravo takvim pitanjima, na koje Demokratska partija socijalista (DPS) nema adekvatne odgovore“.

“Veliku prednost od preko 7 hiljada glasova, koju je podgorička opozicija ostvarila na prethodnim parlamentarnim izborima, možemo lako izgubiti međusobnim opozicionim prepucavanjima i stvaranjem velikog broja apstinenata. Zbog toga pozivamo kolege iz Demokratskog fronta da svoje napade usmjere ka jedinom i zajedničkom protivniku, DPS-u, kako bi od 28. maja Podgorica konačno dobila novu, odgovornu i dobronamjernu lokalnu upravu, koja će štititi svaki pedalj gradske imovine i razvijati grad prema potrebama svih njegovih građana“, ukazao je Rakčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.