Građani da daju svoj doprinos globalnoj borbi za našu planetu
Durmitor

Danas je Dan planete Zemlje

Građani da daju svoj doprinos globalnoj borbi za našu planetu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, povodom Međunarodnog Dana planete Zemlje kao nadležno za oblast životne sredine, pozvalo je građane da odgovornim odnosom prema životnoj sredini daju svoj doprinos globalnoj borbi za našu planetu.

"Ovaj dan predstavlja još jedno podsjećanje da se svi moramo aktivno uključiti u borbu za očuvanje planete Zemlje, da je potrebno da zajedno pokažemo visok nivo ekološke osviješćenosti i svakodnevnim aktivnostima doprinesemo njenom očuvanju, i da je time učinimo ljepšom i boljom za život", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Takođe, kako se ističe Dan planete Zemlje je dan svih nas, dan kada moramo da se sjetimo da zagađivanjem i uništavanjem naše planete ugrožavamo sebe i buduće generacije.

Osim toga, iz Ministarstva podsjećaju da  je cilj obilježavanja ovog značajnog datuma širom svijeta  da se dodatno ukaže na opasnosti koje prijete životnoj sredini, na posljedice koje donosi neodgovoran odnos prema okruženju u kojem živimo, na sve izraženiji problem povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. 

"Crna Gora daje svoj doprinos očuvanju naše planete. Naime, naša država je izuzetno mali emiter gasova s efektom staklene bašte, oko 15 odsto teritorije države je pod zaštitom a naša zemlja je i dalje prepoznata kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu, itd.)", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Podsjetimo, Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, a širom svijeta se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.