Kako su zaratili
Ilustracija

Surovi sukob

Kako su zaratili "škaljarci" i"kavačani"

Dvostruko ubistvo koje se dogodilo 31. marta u centru Podgorice u podne, naočigled brojnih gostiju lokala, pokrenulo je pitanje bezbjednosti građana Crne Gore. Podgoričanin Radivoje Jovanović platio je životom, ni kriv ni dužan, jer je ubica, ciljajući Šakovića, ispalio hitac u njega.

Iako je motiv ovog stravičnog ubistva nastavak obračuna kriminalnih grupa, ono što je dodatno zastrašilo crnogorsku javnost je podatak da je jedina "krivica“ ubijenog Radivoja Jovanovića što se u pogrešnom času našao na pogrešnom mjestu: u neposrednoj blizini mete – Miloša Šakovića, čovjeka bliskog kavačkom klanu.

To je posljednje upozorenje: u obračunima kriminalnih klanova u Crnoj Gori stradalo je i četvoro crnogorskih građana koji nijesu bili povezani sa djelovanjem kriminalaca već su se našli na "liniji vatre".

Nakon nemilog martovskog događaja u Podgorici, došlo je do promjena u vrhu bezbjednosnih službi: ostavke su podnijeli prvi čovjek Uprave policije Slavko Stojanović, šef podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević, a smijenjen je i šef podgoričkog ANB Milan Kovačević.

U međuvremenu, suspendovan je i policajac Mijodrag Bulatović, koji nije reagovao prilikom ubistva u "Forumu" iako je bio na samo nekoliko metara od dešavanja.

Nekoliko dana kasnije, crnogorska policija je uhapsila grupu Podgoričana, koji se terete da su formirali kriminalnu grupu sa ciljem izvršenja likvidacije.

Da su crnogorske vlasti ozbiljno pristupile sagledavanju problema i njegovom suzbijanju, potvrđuju i sastanci članova Vijeća za nacionalnu bezbjednost i odbranu, gdje su jasno postavljeni zaključci da se djelotvornije mora reagovati, s posebnim akcentom na represivne mjere.

Ispostavilo se da je ubistvo Šakovića, jednog od članova takozvane škaljarske grupe, bila prva operativna kriminalna akcija u kojoj su igrali "domaći igrači".

Mnogo ranijih kriminalnih akcija bile su dio organizovanog djelovanja kriminalnih klanova, iz Crne Gore i regiona. Iako se ubistva dešavaju na teritoriji Crne Gore, očito je da postoji međunarodna saradnja kriminalnih grupa.

Izvori iz bezbjednosnih službi tvrde da rat kriminalnih grupa ima potporu regionalnih kriminalaca i organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na prostoru Zapadnog Balkana, prvenstveno na teritoriji Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

To je nedavno gostujući u emisiji „Kontrast“ na Al Džaziri saopštio sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i nekadašnji prvi čovjek Uprave policije Veselin Veljović.

- Mi imamo saznanja i informacije da su kriminalne strukture iz Crne Gore, a vjerujem i iz nekih drugih država, povezane sa vojnim i paravojnim strukturama, kriminalnim i parakriminalnim strukturama i nekih drugih država regiona. Da su vrlo često u bliskim konekcijama sa pojedinim političkim strukturama i nekim drugim subjektima i da pokušavaju u Crnoj Gori određenu situaciju destabilizovati. U Crnoj Gori u zadnje dvije godine određene strukture, i u Crnoj Gori i van Crne Gore, pokušavaju destabilizovati državu u vojnom, političkom, ekonomskom i svim drugim segmentima - kazao je Veljović.

Sa njegovom konstatacijom saglasan je i profesor na fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Darko Trifunović. On je kazao da segmenti organizovanog kriminala imaju uporište u vlasti i zato ostaju nedodirljivi, s obzirom da se radi o ozbiljnim kriminalnim strukturama koje podržavaju ne samo u lokalnoj vlasti već i ljudima u policiji, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, političarima u Crnoj Gori i regionu.

Jedan od primjera koji potkrepljuju Trifunovićeve tvrdnje je i hapšenje kotorskog policijskog inspektora Zlatka Samardžića u maju prošle godine. Samardžić se optužnicom Tužilaštva tereti da je prenosio poruke za „kavačane“, odnosno da je odavao detalje tajnih policijskih akcija. Trifunović navodi da je jasno da mnoge grupe koje su porijeklom iz Crne Gore imaju jaka uporišta u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Trifunović dodaje da je pitanje kako je Jovica Vukotić, jedan od istaknutih članova škaljarskog klana, dobio srpsko državljanstvo kada je Crna Gora raspisala potjernicu za njim.

Osim Vukotića, na čelu škaljarskog klana je Igor Dedović, a suparnički klan predvode Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Do 2014. godine kavački klan nije postojao. Istražitelji su znali za ,,škaljarce“, ali zbog sukoba unutar grupe, borbe za prevlast nad prljavim poslovima, nastale su dvije grupe. Nekadašnji prijatelji iz prigradskog naselja Škaljari počeli su međusobno da se sukobljavaju. Prema informacijama iz bezbjednosne službe, ,,škaljarcima“ se ubrzo pridružila grupa iz Budve, koju predvodi Marko Ljubiša Kan, kao i barska grupa Alana Kožara, koju je ranije predvodio Luka Đurović. Dodatne članove su dobili i od grupe iz Podgorice na čijem čelu se nalaze Minja Šaković i Stevan Stamatović, a povezani su sa Beograđaninom Lukom Bojovićem.

Prema analizama bezbjednosnih službi, škaljarski klan je ogranak nekadašnjeg zemunskog klana. Iste takve ekipe djeluju i u drugim zemljama okruženja, prevashodno u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj.

Dok se ,,škaljarci“ priklanjaju Bojoviću, ,,kavačani“ se oslanjaju na takozvanu Kekinu grupu sa Novog Beograda na čijem je čelu Dejan Stojanović. Prema tvrdnjama izvora iz bezbjednosnih službi, dominantna kriminalna aktivnost obje grupe je šverc kokaina iz Južne Amerike prema lukama zemalja Zapadne Evrope (Španija, Italija i Holandija). Zbog sukoba u tom kriminalnom poslu ne samo na teritoriji Crne Gore nego i u najvećoj mjeri izvan granica bližeg regiona, posljedica su i surove likvidacije kod nas.

U sukobu škaljarske i kavačke grupe ubijeno je do sada 20 osoba u Crnoj Gori. Za operativce crnogorske policije nema dileme da su u većini slučajeva direktni egzekutori stigli iz regiona.

Stručnjaci iz bezbjednosnih krugova odavno govore o dva “kampa” koji se nalaze u Republici Srpskoj, odakle se regrutuju plaćenici za obavljanje prljavih poslova u BiH, ali i širem regionu Srbiji, Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

“Kamp” su oformili bivši učesnici ratnih dešavanja, uglavnom pripadnici brojnih paravojnih formacija, s ciljem izvođenja “crnih operacija”, koja uglavnom radi za naručioce likvidacija u mafijaškim obračunima, ali su se specijalizovali i za razne druge akcije iznude, otmice, podmetanja eksplozivnih naprava…

Ta ekipa veterana regrutuje mlađe ljude koji su se već ogriješili o zakon i obučavaju ih za surove akcije egzekucija.

Prema procjenama stručnjaka, iz ovog centra u Republici Srpskoj obavljeno je više od petnaest likvidacija u regionu.

Izvor: Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.