Evo koliko prosječni pušač u Crnoj Gori godišnje popuši cigareta
ilustracija

Evo koliko prosječni pušač u Crnoj Gori godišnje popuši cigareta

Prema pisanju portala Slavorum.org, Pušački atlas je u svom istraživanju procijenio da broj popušenih cigareta prosječne osobe u starosnoj dobi od 15 godina enormno velika prema statistici iz 2016. godine.

To pokazuje sljedeća karta (na osnovu podataka o prodaji, tako da su brojke možda donekle iskrivljene u zemljama gdje je zajednička kupovina moguća i prelaskom preko granice).

Jakub Marian je koristio gore navedene podatke i kombinovao ih je s podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odnos polova (The Vorld Factbook, 2016) i podaci o muškoj i ženskoj populaciji u dobi od 14 do 14 godina (prema Svjetskoj banci, 2016. godine) kako bi se procijenio prosječan broj cigareta koje popuši prosječni pušač mjesečno.

cigaretteconsumptionpersmoker

Broj cigareta na dnevnom nivou

Prema ovim podacima, prosječan broj cigareta koji pušač u Crnoj popuši za godinu dana je 1.101.Međutim, kad malo sagledamo situaciju oko sebe, vjerujemo da je taj broj višetruko veći.

cigaretteconsumption

Bjelorusija - 2.911 cigareta po osobi
Makedonija - 2.785 cigareta po osobi
Češka - 2.428 cigareta po osobi
Rusija - 2.295 cigareta po osobi
Slovenija - 2.236 cigareta po osobi
Srbija - 1.899 cigareta po osobi
Ukrajina - 1.849 cigareta po osobi
Bosna i Hercegovina - 1.767 cigareta po osobi
Bugarska - 1.757 cigareta po osobi
Hrvatska - 1.579 cigareta po osobi
Slovačka - 1.501 cigareta po osobi
Poljska - 1.363 cigarete po osobi
Crna Gora - 1.101 cigareta po osobi

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.