MMF i Svjetska banka pozdravljaju ostvarene rezultate u u procesu fiskalne konsolidacije
Sa sastanka

Ministar Radunović i guverner Žugić u Vašingtonu

MMF i Svjetska banka pozdravljaju ostvarene rezultate u u procesu fiskalne konsolidacije

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke su pozdravili ostvarene rezultate Crne Gore u procesu fiskalne konsolidacije, kao i u dijelu unaprijeđenja finansijskog sistema, a naročito je pozdravljen uspjeh u, do sada, najpovoljnijoj emisiji euroobveznica.

Prvog dana godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu, crnogorska delegacija, koju čine ministar finansija Darko Radunović, guverner CBCG Radoje Žugić, viceguverner CBCG za finansijsku stabilnost i platni sistem Nikola Fabris i državni sekretar u Ministarstvu finansija Nina Vujošević, sastala se sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Silirom Milerom, direktoricom Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, Lindom van Gelder, zamjenikom izvršnog direktora MMF-a, Tao Zangom, kao i sa izvršnim direktorom Holandske Konstituence, Frankom Hemskerkom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, na svim sastancima istaknuta je odlična saradnja Vlade i CBCG sa MMF-om i grupom Svjetske banke.

"Predstavnici MMF-a i Svjetske banke su pozdravili ostvarene rezultate Crne Gore u procesu fiskalne konsolidacije, kao i u dijelu unaprijeđenja finansijskog sistema, a naročito je pozdravljen uspjeh u, do sada, najpovoljnijoj emisiji euroobveznica. Naglašeno je da je, i u okolnostima teških i nepopularnih mjera fiskalnog prilagođavanja, kao i zahtjevnih aktivnosti na unaprijeđenju finansijskog sistema, Crna Gora ostvarila impresivan rast u prošloj godini od 4,4% BDP-a. Istaknute su i odlične tendencije u ovoj godini, posebno u zoni realne ekonomije, kao i u dijelu jačanja fiskalne stabilnosti. Takođe, i u finansijskom sistemu su zabilježeni pozitivni trendovi u prva dva mjeseca ove godine", navodi se u saopštenju.

Članovi naše delegacije su istakli da je podrška MMF-a i Svjetske banke imala ogroman značaj za jačanje fiskalne održivosti, finansijske i makroekonomske stabilnosti, posebno ističući datu garanciju Svjetske banke (PBG), na osnovu koje će država refinansirati dio javnog duga, unaprijediti njegovu ročnost i smanjiti troškove finansiranja. 

Saradnja Vlade i Centralne banke sa ovim institucijama, najavljuju, će se nastaviti i u ovoj godini, zbog potrebe daljih unaprijeđenja i jačanja održivosti, primjene međunarodnih standarda i dobrih praksi, ali i zbog nastavka reformi u procesu fiskalne konsolidacije.

Na sastancima je razgovarano o mogućnostima tehničke pomoći za oblasti monetarne i fiskalne politike, shodno prioritetima koje utvrde Vlada i Centralna banka. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.